Gdy tylko zobaczyłam na targu jagody, wiedziałam, że będą nadzieniem do drożdżowych bułek. Takich, na które czeka się niecierpliwie, więc nawet  nie pozwala się  im przestygnąć. Bogato oblane lukrem, jedzone na świeżym powietrzu, pozwalają uwierzyć, choć przez moment, że lato wcale nie ma się ku końcowi. Jeśli chcecie dać się uwieść, to natychmiast, bo rozsądek podpowiada, że to jednak ostatnie jagodowe chwile:(

Składniki:

  •  4,5 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła
  • 100 g serka kremowego śmietankowego

Nadzienie

  • 2 szklanki jagód
  • 200 g serka śmietankowego, może być ricotta
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej

Lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka gorącej wody
  • łyżka soku z cytryny

Drożdże rozpuścić w chłodnym mleku. Dodać cukier i sól. Odstawić na kwadrans, żeby zaczyn zaczął pracować. Masło rozpuścić. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, wlać masło, wyrobić ciasto, a potem dodać serek i delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z zaczynem drożdżowym. Ciasto odstawić na godzinę aż podwoi objętość. W tym czasie serek wymieszać z cukrem.

Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kawałki i w dłoniach lepić kulki. Potem kulki trzeba spłaszczyć, szklanką zrobić w nich wgłębienie, ale tak by, nie przebić dna. Dno wysmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie oprószyć bułką tartą. Na nie wyłożyć łyżkę serka, a na to łyżkę jagód. Ciasto każdej z bułek  posmarować jajkiem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie można przygotować lukier, czyli dobrze utrzeć wszystkie składniki. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadki, trzeba dodać cukru, jeśli gęsty, wody.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić bułki ułożone na blaszce i piec 20 minut. Przed podaniem polać lukrem.

Jeśli nie lubicie zbyt słodkich bułek, możecie pominąć lukrowanie. Ewentualnie oprószyć drożdżowki cukrem pudrem.

 

 


CiastaPieczywoPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze