Pomysł na ten chleb zaczerpnęłam od Billa Grangera („Najlepsze dania Billa”), który z kolei odkrył ten przepis w „New York Timesie„. Moją uwagę przykuł fakt, że nie trzeba wyrabiać ciasta. Gdybym miała odgadnąć smak, obstawiałabym, że jest to chleb na zakwasie. Jest to zdecydowanie najlepszy chleb na drożdżach, jaki do tej pory upiekłam. Ma bardzo chrupiącą skórkę, miękki środek, dobrze się kroi.

Chleb pszenno-razowy bez zagniatania

Składniki:

  • 250g mąki chlebowej (pszenna typ 650)
  • 250g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 0,5l letniej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • otręby pszenne do posypania (w oryginale była mąka kukurydziana)

Wieczorem:

Przesiej do miski oba rodzaje mąk, sól i drożdże. Wymieszaj, dodaj wodę i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie wilgotne i lepki. Miskę zawiń folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 12 godzin (na noc). Ciasto podwoi swoją objętość i powstanie dużo pęcherzyków powietrza.

Rano

Przełóż ciasto na blat wyspany mąką (moje ciasto było rzadkie, więc dosypałam najpierw do niego trochę mąki), złóż dwukrotnie, za każdym razem przesypując mąką. Zawiń w folię spożywczą i zostaw na 15 minut.

Ściereczkę posyp mocno mąką i otrębami pszennymi (w oryginale mąka kukurydziana) i na połowę przełóż ciasto formując z niego kulę. Z wierzchu posyp ciasto mąką, otrębami i przykryj drugą połową ściereczki. Pozostaw ciasto na 2 godziny, urośnie dwukrotnie.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni razem z żaroodpornym naczyniem z pokrywką (wykorzystałam do tego moją ulubioną żeliwną brytfankę). Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wyciągnij naczynie i włóż do niego szybko chleb. Potrząśnij brytfanką aby rozprowadzić równomiernie ciasto.

Piecz pod przykryciem 30 minut, a następnie 20-30 minut bez przykrycia.

Chleb bez problemu wychodzi z naczynia, po wyjęciu ostudź go na metalowej kratce.

Ja nie wytrwałam do wystygnięcia i ukroiłam jeszcze ciepły. Do pełni szczęścia wystarczyło mi tylko masło :)

 

Chleb pszenno-razowy bez zagniatania

Chleb pszenno-razowy bez zagniatania

 

Chleb pszenno-razowy bez zagniatania

Chleb pszenno-razowy bez zagniatania


PieczywoPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Roma says:

    Świetny przepis! Chlebek pyszny, z chrupiącą skórką. Zamiast mąki pszennej razowej dałam żytnią razową (typ 2000) oraz pszenną (typ 650) jak w przepisie. Polecam.