ZobaczyÅ‚am ostatnio  film Połów Å‚ososia w Jemenie. To taka tam nieco przesÅ‚odzona komedia z tytuÅ‚owÄ… rybÄ… w roli głównej i romantycznÄ… miÅ‚oÅ›ciÄ… w tle. PozostaÅ‚ mi po niej trudny do poskromienia apetyt na Å‚ososia. Soczystego, delikatnego, niekoniecznie zÅ‚owionego w Jemenie, ale czerpiÄ…cego smakowo ze sÅ‚onecznego klimatu Półwyspu Arabskiego – chÄ™tnie. PojawiÅ‚o się wiÄ™c w tej wersji sporo cytryny i tymianku. Polecam, nieskromnie uznajÄ…c, że Å‚osoś  w tym wydaniu, jest jednym z lepszych, jakiego zdarzyÅ‚o mi siÄ™ konsumować.

 

Składniki:

na dwie porcje

  •  300 g Å›wieżego Å‚ososia
  • pÄ™czek Å›wieżego tymianku
  • skórka starta z cytryny
  • sok z cytryny
  • zÄ…bek czosnku
  • sól najlepiej morska
  • pół szklanki oliwy
  • cukinia
  • biaÅ‚a cebula

Łososia umyć, skórę oczyścić z łusek. Natrzeć skórką z cytryny, posiekanym czoskiem i tymiankiem. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć na niej łososia. Polać mocno sokiem z cytryny. Oprószyć solą. Cukinię pokroić w plastry, cebulę w krążki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą.

Łosoś przed pieczeniem:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, ustawiając funkcję grill. Wstawić łososia i cukinię, piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć rybę, zdjąć skórkę, przewrócić na drugą stronę i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 7 minut.

Łosoś jest bardzo delikatny, więc trzeba ostrożnie przekładać go na talerz. Udekorować cukinią z cebulą.

 

 


Dania głównePrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response