ZobaczyÅ‚am ostatnio film Połów Å‚ososia w Jemenie. To taka tam nieco przesÅ‚odzona komedia z tytuÅ‚owÄ… rybÄ… w roli głównej i romantycznÄ… miÅ‚oÅ›ciÄ… w tle. PozostaÅ‚ mi po niej trudny do poskromienia apetyt na Å‚ososia. Soczystego, delikatnego, niekoniecznie zÅ‚owionego w Jemenie, ale czerpiÄ…cego smakowo ze sÅ‚onecznego klimatu Półwyspu Arabskiego – chÄ™tnie. PojawiÅ‚o się wiÄ™c w tej wersji sporo cytryny i tymianku. Polecam, nieskromnie uznajÄ…c, że Å‚osoś w tym wydaniu, jest jednym z lepszych, jakiego zdarzyÅ‚o mi siÄ™ konsumować.
Składniki:
na dwie porcje
-  300 g świeżego łososia
- pęczek świeżego tymianku
- skórka starta z cytryny
- sok z cytryny
- zÄ…bek czosnku
- sól najlepiej morska
- pół szklanki oliwy
- cukinia
- biała cebula
Åososia umyć, skórÄ™ oczyÅ›cić z Å‚usek. Natrzeć skórkÄ… z cytryny, posiekanym czoskiem i tymiankiem. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwÄ™ i uÅ‚ożyć na niej Å‚ososia. Polać mocno sokiem z cytryny. Oprószyć solÄ…. CukiniÄ™ pokroić w plastry, cebulÄ™ w krążki. UÅ‚ożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwÄ….
ÅosoÅ› przed pieczeniem:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, ustawiając funkcję grill. Wstawić łososia i cukinię, piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć rybę, zdjąć skórkę, przewrócić na drugą stronę i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 7 minut.
ÅosoÅ› jest bardzo delikatny, wiÄ™c trzeba ostrożnie przekÅ‚adać go na talerz. Udekorować cukiniÄ… z cebulÄ….
1 Response
karmel-itka says:
no, no… Å‚osoÅ› jest mojÄ… ulubiona rybÄ….
i koniecznie muszę spróbować go w tej wersji, zapowiada się znakomicie!