Figi z mascarpone

Najchętniej sama zjadłabym wszystkie porcje :) Może dlatego, że uwielbiam każdy składnik i sama nie wiem co bardziej: czy figi, czy mascarpone. Figi z mascarpone to deser, któremu nie mogę się oprzeć. Zdecydowanie trzeba go jednak robić z podwójnej porcji.

Figi z mascarpone

Składniki (na 3 porcje):

  • 250g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 figi

Żółtka utrzyj z cukrem, najlepiej na parze. Dodaj mascarpone i całość krótko ubij mikserem.

Figi umyj, osusz, pokrój na cząstki.

W filiżankach daj utarte żółtka z mascarpone, na wierzch figi.

Schłodź w lodówce co najmniej godzinę.

Deser możesz podać polany syropem klonowym.

Figi z mascarpone

Figi z mascarpone


Desery
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze