Najchętniej sama zjadłabym wszystkie porcje :) Może dlatego, że uwielbiam każdy składnik i sama nie wiem co bardziej: czy figi, czy mascarpone. Figi z mascarpone to deser, któremu nie mogę się oprzeć. Zdecydowanie trzeba go jednak robić z podwójnej porcji.
Składniki (na 3 porcje):
- 250g mascarpone
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 3 figi
Å»ółtka utrzyj z cukrem, najlepiej na parze. Dodaj mascarpone i całość krótko ubij mikserem.
Figi umyj, osusz, pokrój na cząstki.
W filiżankach daj utarte żółtka z mascarpone, na wierzch figi.
Schłodź w lodówce co najmniej godzinę.
Deser możesz podać polany syropem klonowym.
4 komentarze
Capacitier says:
Ahh, wygląda tak apetycznie!
Ola says:
brzmi ŚWIETNIE
Droczilka says:
Wspaniały pomysł na deser! Pycha!
Weronika says:
Chcę to ! Teraz !
W sumie od razu 4 !