bezy z figą i pomarańczą

Co zrobić, gdy zostają białka? Bezy:))) To rozwiązanie nasi wierni czytelnicy znają już świetnie, bowiem moim zdaniem nie ma lepszego  i szybszego sposobu na pozbycie się zbędnych składników. Te bezy są niewielkie, z bardzo ciągnącym się wnętrzem. Pomysł na konfiturę podsunęła mi Ola z On Zmywa. Przy śniadaniu snuła wspomnienia o soczystych figach, którymi zajadała się na chorwackich plażach. Te z mojego targu zapewne im nie dorównują, ale wymieszane z pomarańczą pachną i smakują obłędnie.

bezy z figą i pomarańczą

Natychmiast zaczęłam żałować, że konfitury zrobiłam niewiele. Przydałaby się następnego deszczowego dnia do herbaty. Posmarowana nią grzanka też by umiliła moje śniadanie:) Będę musiała naprawić swój błąd i schować więcej tego smaku do słoika. Tymczasem namawiam Was na bezy. Nie będziecie żałować.

bezy z konfiturą z fig i pomarańczy

 

Składniki:

bezy

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g drobnego cukru

Białka ubić z solą, pod koniec ubijania stopniowo, powoli dodawać cukier i ubijać nadal na wolniejszych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mąkę i sok z cytryny. Wmieszać mikserem szybko do białek.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blaszkę  wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać około 10 cm bezy. Trzeba pamiętać o zachowaniu odległości między kolejnymi, bo masa jeszcze nieco się rozleje. Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 3 minuty i obniżyć temperaturę do 150 stopni, a po kolejnej pół godzinie do 110 stopni. W 110 stopniach piec następne pół godziny. ( czyli razem nieco ponad godzinę) Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wysuszenia.

Bezy z konfiturą z fig i pomarańczy

konfitura:

  • 5 świeżych fig
  • 2 pomarańcze
  • sok i skórka z cytryny
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • łyżka miodu gryczanego

Figi umyć, pokroić na kawałki, zasypać cukrem, odstawić na co najmniej dwie godziny, aż puszczą sok. Pomarańcze i cytrynę  sparzyć, zetrzeć skórkę. Z cytryny wycisnąć sok, pomarańcze z otartą skórką obrać i pokroić. Do garnka włożyć figi z sokiem, dodać pomarańcze, skórki i miód. Gotować na małym ogniu aż konfitura zgęstnieje. (około godziny)

masa z mascarpone

  • 6 łyżek sera mascarpone
  • 2 łyżki śmietany słodkiej – 30%

Śmietanę dodać do serka i delikatnie wymieszać mikserem, ale nie ubijać.

Na każdą bezę wyłożyć łyżkę masy z mascaropone, a na nią łyżkę konfitury. Najlepiej ciepłej:)

bezy z konfiturą z fig i pomarańczy

Polecamy też inne nasze przepisy z bezą w roli głównej:

tort bezowy

tort bezowy cytrynowy

biała pavlova

czekoladowa pavlowa

walentynkowe bezy

 


DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze