Co zrobić, gdy zostają białka? Bezy:))) To rozwiązanie nasi wierni czytelnicy znają już świetnie, bowiem moim zdaniem nie ma lepszego i szybszego sposobu na pozbycie się zbędnych składników. Te bezy są niewielkie, z bardzo ciągnącym się wnętrzem. Pomysł na konfiturę podsunęła mi Ola z On Zmywa. Przy śniadaniu snuła wspomnienia o soczystych figach, którymi zajadała się na chorwackich plażach. Te z mojego targu zapewne im nie dorównują, ale wymieszane z pomarańczą pachną i smakują obłędnie.
Natychmiast zaczęłam żałować, że konfitury zrobiłam niewiele. Przydałaby się następnego deszczowego dnia do herbaty. Posmarowana nią grzanka też by umiliła moje śniadanie:) Będę musiała naprawić swój błąd i schować więcej tego smaku do słoika. Tymczasem namawiam Was na bezy. Nie będziecie żałować.
Składniki:
bezy
- 3 białka
- szczypta soli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
- 150 g drobnego cukru
Białka ubić z solą, pod koniec ubijania stopniowo, powoli dodawać cukier i ubijać nadal na wolniejszych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mąkę i sok z cytryny. Wmieszać mikserem szybko do białek.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać około 10 cm bezy. Trzeba pamiętać o zachowaniu odległości między kolejnymi, bo masa jeszcze nieco się rozleje. Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 3 minuty i obniżyć temperaturę do 150 stopni, a po kolejnej pół godzinie do 110 stopni. W 110 stopniach piec następne pół godziny. ( czyli razem nieco ponad godzinę) Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wysuszenia.
konfitura:
- 5 świeżych fig
- 2 pomarańcze
- sok i skórka z cytryny
- 3 łyżki cukru brązowego
- łyżka miodu gryczanego
Figi umyć, pokroić na kawałki, zasypać cukrem, odstawić na co najmniej dwie godziny, aż puszczą sok. Pomarańcze i cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Z cytryny wycisnąć sok, pomarańcze z otartą skórką obrać i pokroić. Do garnka włożyć figi z sokiem, dodać pomarańcze, skórki i miód. Gotować na małym ogniu aż konfitura zgęstnieje. (około godziny)
masa z mascarpone
- 6 łyżek sera mascarpone
- 2 łyżki śmietany słodkiej – 30%
Śmietanę dodać do serka i delikatnie wymieszać mikserem, ale nie ubijać.
Na każdą bezę wyłożyć łyżkę masy z mascaropone, a na nią łyżkę konfitury. Najlepiej ciepłej:)
Polecamy też inne nasze przepisy z bezą w roli głównej:
3 komentarze
bartek z przepisy.com says:
za ładne i za smaczne takie połączenie. jade szukać fig
Karolina says:
Akurat szukałam czegoś na niedzielną przekąskę, a wszystkie składniki czekają w kuchni na użycie :) Dziękuję za świetny przepis :)
mieszak says:
wszytsko tak ładnie wygląda i co tu piec na weekend???