Kuchnia w formie
Agata, 10 października 2012

Rydze smażone na maśle

Są takie rzeczy, których nie można zepsuć i które zawsze smakują tak dobrze. Rydze smażone na maśle to właśnie smak, na który czekam cały rok. Smażone z odrobioną oliwy truflowej, posypane intensywnie solą to coś, za co jestem w stanie oddać wiele i sprawia, że lubię jesień.

Macie swoje ulubione jesienne smaki? Jeśli chcecie zachować je na dłużej, zróbcie marynowane rydze

Rydze smażone na maśle

Składniki:

  • rydze(10 sztuk)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • sól

Rydze dokładnie oczyść.

Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Na niedużym ogniu smaż rydze, ok. 1 minuty z każdej strony.

Gdy rydze będą miękkie, ułóż je na talerze i posól do smaku. Jak dla mnie wszelkie dodatki są tutaj zbędne :)

Rydze smażone na maśle

 

Rydze zmażone na maśle

    Liczba komentarzy: 4

  1. Nigdy nie jadłam rydzy. Bardzo lubię grzyby, ale zbieram tylko kilka znanych. Wygląda bardzo apetycznie, mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję spróbować rydza :)

  2. booros pisze:

    na zdjeciu wydaje mi sie, ze widac rydze modrzewiowe, ktore o ile dobrze wiem sa niejadalne. latwo o pomylke jesli chodzi o wyglad, jednak prawdziwe rydze “krawawia na rudo” a modrzewiowe nie.

  3. Agata pisze:

    Booros, te sa na 1000% jadalne :) Możliwe, że zdjęcie przekłamuje

  4. ewa pisze:

    Kapelusze rydzów długo wystawione na promienie słoneczne przebarwiają się na kolor niebiesko-zielono-szary, takie właśnie są te pokazane na zdjęciu, ale tak jak pisze agata są na 1000% jadalne, a usmażone na maśle klarowanym(mniej szkodliwe, bo się nie przypala), poprostu poezja.Pozdrawiam

Skomentuj!