Rydze marynowane

Rydze na maśle uwielbiam! I to chyba nie tylko ja, bowiem ostatnio wiele z Was poszukuje tego przepisu na blogu. To dla mnie znak, że rydze jeszcze są i nie jest za późno na przepis na marynowane rydze.

Marynowane grzyby zjadam dopóki sÄ…, czyli od razu caÅ‚y sÅ‚oiczek – nie potrafiÄ™ inaczej. OdkÄ…d pamiÄ™tam, nigdy nie mogÅ‚am siÄ™ im oprzeć. Musi być speÅ‚niony dla mnie jeden warunek: marynata nie może być zbyt kwaÅ›na. Dlatego ta, którÄ… Wam podajÄ™, jest idealna :)

rydze marynowane

W tym roku pierwszy raz w życiu sama zbierałam rydze . W rodzinie nie zbierało się innych grzybów z blaszkami oprócz kani. Poza tym rydze rosną w specyficznych miejscach, nie znajdziecie ich w towarzystwie podgrzybków czy prawdziwków. Szukajcie ich w młodym lesie świerkowym :) Czasem bywają też wśród sosen, na piaszczystej glebie.

Rydze

Jak rozpoznać rydze (mleczaj rydz)?

  • Po przeciÄ™ciu trzonu wypÅ‚ywa z niego pomaraÅ„czowe mleczko
  • Rydze zieleniejÄ… przy uszkodzeniach, czyli jak oderwiecie kawaÅ‚ek kapelusza, to szybko zmieni swojÄ… barwÄ™ na szmaragdowo-zielony kolor
  • Trzon jest pusty w Å›rodku u dojrzaÅ‚ych grzybów, peÅ‚ny u mÅ‚odych.

Składniki:

  • 1 kg rydzów
  • 1 Å‚yżka soli
  • woda

zalewa do grzybów:

  • 750 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 4 Å‚yżki cukru
  • 1 Å‚yżka soli
  • do sÅ‚oika wrzucić po: 1 listku laurowym, 3 ziaren pieprzu, 1 ziarna ziela angielskiego, krążek cebuli

Sposób przygotowania:

  1. Rydze bardzo dokładnie oczyść.
  2. Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj. Dodaj rydze i gotuj 10 minut, po czym odcedź.
  3. SÅ‚oiki wyparz i dobrze wysusz.
  4. W słoiku układaj ciasno rydze, włóż krążek cebuli, listek laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego i kilka (3-4) ziarenek pieprzu.
  5. Przygotuj zalewÄ™: Zagotuj razem wodÄ™ z octem, solÄ… i cukrem.
  6. Rydze w słoikach zalej zalewą i zakręć pokrywki.
  7. Rydze marynowane pasteryzuję: do garnka daję na spód ściereczkę, ustawiam słoiki i zalewam woda do 2/3 wysokości słoików. Gotuję ok. 25 minut.

 

rydze marynowane

Rydze marynowane

 

 

Zapisz


PrzepisyPrzetwory
Author: Agata

Get Connected