Gruszki w cieście francuskim

Gruszki w cieście francuskim można zabrać ze sobą do szkoły/ pracy na drugie śniadanie. Robi się je bardzo szybko i są mniej są słodkie niż wszystkie łakocie z cukierni. Jeśli macie gotowe ciasto francuskie, w niespełna pół godziny możecie mieć takie oto gruszki,

Gruszki w cieście francuskim

 

Składniki (na 4 sztuki):

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 jajko
  • cukier do posypania
  • świeży rozmaryn

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazdo nasienne (np. łyżeczką).

Połowę opakowania ciasta francuskiego pokrój na 4 kwadraty o boku ok. 10 cm.

Na każdym kwadracie ułóż na ukos (od wierzchołka do wierzchołka) połówki gruszek, zlep pozostałe dwa boki.

Wierzch ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem. Możesz również dodać trochę świeżego rozmarynu :)

Piecz ok. 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Gruszki w cieście francuskim


CiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze