Gruszki w cieście francuskim można zabrać ze sobą do szkoły/ pracy na drugie śniadanie. Robi się je bardzo szybko i są mniej są słodkie niż wszystkie łakocie z cukierni. Jeśli macie gotowe ciasto francuskie, w niespełna pół godziny możecie mieć takie oto gruszki,
Składniki (na 4 sztuki):
- pół opakowania ciasta francuskiego
- 2 dojrzałe gruszki
- 1 jajko
- cukier do posypania
- świeży rozmaryn
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazdo nasienne (np. łyżeczką).
Połowę opakowania ciasta francuskiego pokrój na 4 kwadraty o boku ok. 10 cm.
Na każdym kwadracie ułóż na ukos (od wierzchołka do wierzchołka) połówki gruszek, zlep pozostałe dwa boki.
Wierzch ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem. Możesz również dodać trochę świeżego rozmarynu :)
Piecz ok. 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
2 komentarze
Droczilka says:
Świetny pomysł na gruszki!
ankawell says:
wspaniałe…szybko , prosto , A JAKI EFEKT !!!