
PrzeglÄ…dajÄ…c nowÄ… książkÄ™ Nigelli „Nigellissima” od razu wpadÅ‚ mi w oko ten przepis. Nie wymaga on bowiem żadnego wysiÅ‚ku i do minimum ograniczona jest liczba brudnych naczyÅ„ powstaÅ‚ych w trakcie przygotowania ciasta. SkÅ‚adniki na babkÄ™ jogurtowÄ… odmierza siÄ™ pojemniczkiem po maÅ‚ym jogurcie naturalnym. Babka jogurtowa ma lekko cytrynowy smak, można do niej podać też konfiturÄ™ wiÅ›niowÄ….
To również dobra propozycja na Wielkanoc.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 opakowania po jogurcie cukru
- 1 opakowanie po jogurcie oleju
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 opakowania po jogurcie mÄ…ki pszennej
- 1 opakowanie po jogurcie mÄ…ki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (zgodnie z Waszymi radami, nie było go w oryginalnym przepisie)
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (tortownicę o średnicy 22-23 cm lub z kominem o średnicy ok.24 cm)wysmaruj olejem.
Oddziel białka od żółtek. Do jednej miski daj białka, do drugiej żółtka.
Białka ubij na sztywno.
W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem i jogurtem. Powoli wlej olej, ekstrakt z wanilii i skórkę cytrynową dalej ucierając.
Wsyp obie mąki (wymieszane z proszkiem do pieczenia) do masy żółtkowo-jogurtowej i wymieszaj silikonową łopatką (lub drewnianą łyżką). Dodawaj do masy po czubatej łyżce białek i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy i piecz ok 30-35 minut, aż się zarumieni i patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
Piecz ok. 30-35minut aż babka się lekko zarumieni a patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
Ostudź ciasto na metalowej kratce.
Babkę jogurtową oprósz przed podaniem cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki „WÅ‚oskie inspiracje – Nigellissima” Nigelli.
22 komentarze
gin says:
Bardzo prosty i przyjemny przepis, a efekt naprawdÄ™ apetyczny :)
soulstorm-everywhere says:
lubiÄ™ takie ciasta ;))
jaga says:
wczoraj ogladalam program w TV i w przepisie nie podawala maki pszennej hmmmm
Agata says:
Może w TV był inny przepis :) Ten jest z książki, gdzie jest zarówno mąka pszena, jak i ziemniaczana.
W TV zamiast pszennej, jaka była?
iwona says:
Rzeczywiście podawała tylko mąkę ziemniaczaną, i to w przypadku gdybyśmy nie mieli mąki kukurydzianej. Nigella wprowadza w błąd w tv. Zrobiłam zgodnie z przepisem w tv i klops-zakalec. Jestem zła.
jaga says:
Byla tylko ziemniaczana co mnie zdziwilo dlatego dzieki za ten przepis z ksiazki :) Pozdrawiam
COOLINARNA STREFA says:
Czy masa na ciasto jest gęsta? Zastanawiam się czy moznaby dodać owoce na wierzch i obsypać całość kruszonką. :)
Agata says:
Ciasto może tego wszystkiego nie udźwignąć. Trochę owoców (pokrojony rabarbar albo maliny lub jagody) myślę, że można spokojnie dać, ale z kruszonką bym już nie ryzykowała. Jeśli masz ochotę na ciasto z kruszonką, to spróbuj to: http://www.kuchniawformie.pl/2012/06/klasyczne-ciasto-z-rarabarem-i-truskawkami/
magda says:
Masakra, tak suche i dławiące ciasto, że można zginąć jedząc je, bez litra napoju nie da się kawałka zjeść, ostrzegam i nie polecam!!!!
Agata says:
Hmm… jestem bardzo zdziwiona, że wyszÅ‚o Ci suche ciasto. Obstawiam, że byÅ‚o za dÅ‚ugo pieczone, jeÅ›li skÅ‚adniki daÅ‚aÅ› zgodnie z przepisem. Ta babka nie wyszÅ‚a mi ani razu sucha.
ania says:
Niestety, ale mi ciasto nie wyszło. piekło się ponad godzinę, bo ciągle było surowe w środku.
wyszedł gnieciuch ciężki do zjedzenia, choć wygląda ładnie
Agata says:
Przykro mi bardzo, nie wiem, gdzie może być błąd :( Postaram się wkrótce upiec ponownie i przeanalizować, gdzie leży przyczyna.
małgocha says:
W przepisie brakuje proszku do pieczenia , może to jest przyczyna że ciasto nie wyszło
Agata says:
W przepisie w książce nie ma proszku do pieczeniea
Demi says:
W oryginalnym przepisie jest mowa o „self-raising flour”. Jest to dostÄ™pna w sprzedaży mÄ…ka wymieszana z proszkiem do pieczenia, w Polsce czegoÅ› takiego w sklepie nie widziaÅ‚am. Czyli przy tÅ‚umaczeniu przepisu na jÄ™zyk polski trzeba dodać odpowiedniÄ… ilość proszku do pieczenia.
Agata says:
dziękuję, w książce (w polskim wydaniu) nie było o tym mowy.
dorota says:
babka SUPER!!!!!!ale dodałam łyzkę proszku do pieczenia 180st 30min naprawdę pyszna pulchna dodałam też dwie duże łyżki skórki pomarańczowej(własnej roboty oczywiscie)naprawdęPOLECAM!!!!
izomorfia3 says:
Pyszna!
Przerażona trochę komentarzami(jak zawsze zresztą niepotrzebnie)bałam się ,że ciasto wyjdzie ciężkie i zbite.
Miałam jogurt o masie:180 i z takiego też opakowania odmierzałam wszystkie składniki,idealnie z przepisem z małą modyfikacją(wszystkie mąki przesiałam i dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia)+ciut więcej ekstraktu z wanilii,ale o tym zadecydował przypadek :)
Wyszłą pyszna! Mięciutka,delikatna-idealna babka :D
Nigella wie co dobre…
Wuyu says:
Ciasto jogurtowe nie potrzebuje proszku do pieczenia. Ono wyrasta na dobrze ubitych białkach. Ale jak każde wilgotne jogurtowe nie lubi długiego mieszania. O ile mase jajeczna mozna potraktować mikserem, to już maka lepiej wmieszać ręcznie szpatułką i rozluźniać stopniowo białkami. We Włoszech nie istnieje mąka self rising, w oryginalnej Nigellissimie nie ma jej w tym przepisie.
Agata says:
Dziękuje za wyjaśnienie. To ciasto wychodzi mi bez proszku do pieczenia, który jednak dopisałam, gdyż część osób miała problem z jego brakiem.
Ula says:
Myslalam ze bedzie klapa gdyz nie ufam mojej foremce silikonowej do babek… po 35min patyczek byl mokry, po 45min nadal oblepiony, po ok 55min w koncu suchy. Ciasto ostyglo i okazalo sie ze nie ma zakalca ! W smaku spodziewalam sie czegos bardziej wilgotnego, babka jest lekko zapychajaca, tzn najlepiej jesc ja popijajac cos.
Agata says:
Ula, moja nie była bardzo sucha, możliwe, że krócej piekłam. Najważniejsze, że nie ma zakalca!