Babka jogurtowa wg Nigelli

PrzeglÄ…dajÄ…c nowÄ… książkÄ™ Nigelli „Nigellissima” od razu wpadÅ‚ mi w oko ten przepis. Nie wymaga on bowiem żadnego wysiÅ‚ku i do minimum ograniczona jest liczba brudnych naczyÅ„ powstaÅ‚ych w trakcie przygotowania ciasta. SkÅ‚adniki na babkÄ™ jogurtowÄ… odmierza siÄ™ pojemniczkiem po maÅ‚ym jogurcie naturalnym. Babka jogurtowa ma lekko cytrynowy smak, można do niej podać też konfiturÄ™ wiÅ›niowÄ….

To również dobra propozycja na Wielkanoc.

Babka jogurtowa wg Nigelli

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 maÅ‚y jogurt naturalny
  • 2 opakowania po jogurcie cukru
  • 1 opakowanie po jogurcie oleju
  • skórka otarta z poÅ‚owy cytryny
  • 2 Å‚yżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 opakowania po jogurcie mÄ…ki pszennej
  • 1 opakowanie po jogurcie mÄ…ki ziemniaczanej
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia (zgodnie z Waszymi radami, nie byÅ‚o go w oryginalnym przepisie)

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (tortownicę o średnicy 22-23 cm lub z kominem o średnicy ok.24 cm)wysmaruj olejem.

Oddziel białka od żółtek. Do jednej miski daj białka, do drugiej żółtka.

Białka ubij na sztywno.

W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem i jogurtem. Powoli wlej olej, ekstrakt z wanilii i skórkę cytrynową dalej ucierając.

Wsyp obie mąki (wymieszane z proszkiem do pieczenia) do masy żółtkowo-jogurtowej i wymieszaj silikonową łopatką (lub drewnianą łyżką). Dodawaj do masy po czubatej łyżce białek i delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy i piecz ok 30-35 minut, aż się zarumieni i patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.

Piecz ok. 30-35minut aż babka się lekko zarumieni a patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.

Ostudź ciasto na metalowej kratce.

Babkę jogurtową oprósz przed podaniem cukrem pudrem.

Babka jogurtowa wg Nigelli

Babka jogurtowa wg Nigelli

Przepis pochodzi z książki „WÅ‚oskie inspiracje – Nigellissima” Nigelli.


CiastaWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    22 komentarze

  1. Agata says:

    Może w TV był inny przepis :) Ten jest z książki, gdzie jest zarówno mąka pszena, jak i ziemniaczana.
    W TV zamiast pszennej, jaka była?

  2. iwona says:

    Rzeczywiście podawała tylko mąkę ziemniaczaną, i to w przypadku gdybyśmy nie mieli mąki kukurydzianej. Nigella wprowadza w błąd w tv. Zrobiłam zgodnie z przepisem w tv i klops-zakalec. Jestem zła.

  3. magda says:

    Masakra, tak suche i dławiące ciasto, że można zginąć jedząc je, bez litra napoju nie da się kawałka zjeść, ostrzegam i nie polecam!!!!

    • Agata says:

      Hmm… jestem bardzo zdziwiona, że wyszÅ‚o Ci suche ciasto. Obstawiam, że byÅ‚o za dÅ‚ugo pieczone, jeÅ›li skÅ‚adniki daÅ‚aÅ› zgodnie z przepisem. Ta babka nie wyszÅ‚a mi ani razu sucha.

  4. ania says:

    Niestety, ale mi ciasto nie wyszło. piekło się ponad godzinę, bo ciągle było surowe w środku.
    wyszedł gnieciuch ciężki do zjedzenia, choć wygląda ładnie

    • Agata says:

      Przykro mi bardzo, nie wiem, gdzie może być błąd :( Postaram się wkrótce upiec ponownie i przeanalizować, gdzie leży przyczyna.

  5. Demi says:

    W oryginalnym przepisie jest mowa o „self-raising flour”. Jest to dostÄ™pna w sprzedaży mÄ…ka wymieszana z proszkiem do pieczenia, w Polsce czegoÅ› takiego w sklepie nie widziaÅ‚am. Czyli przy tÅ‚umaczeniu przepisu na jÄ™zyk polski trzeba dodać odpowiedniÄ… ilość proszku do pieczenia.

  6. dorota says:

    babka SUPER!!!!!!ale dodałam łyzkę proszku do pieczenia 180st 30min naprawdę pyszna pulchna dodałam też dwie duże łyżki skórki pomarańczowej(własnej roboty oczywiscie)naprawdęPOLECAM!!!!

  7. izomorfia3 says:

    Pyszna!
    Przerażona trochę komentarzami(jak zawsze zresztą niepotrzebnie)bałam się ,że ciasto wyjdzie ciężkie i zbite.
    Miałam jogurt o masie:180 i z takiego też opakowania odmierzałam wszystkie składniki,idealnie z przepisem z małą modyfikacją(wszystkie mąki przesiałam i dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia)+ciut więcej ekstraktu z wanilii,ale o tym zadecydował przypadek :)
    Wyszłą pyszna! Mięciutka,delikatna-idealna babka :D
    Nigella wie co dobre…

  8. Wuyu says:

    Ciasto jogurtowe nie potrzebuje proszku do pieczenia. Ono wyrasta na dobrze ubitych białkach. Ale jak każde wilgotne jogurtowe nie lubi długiego mieszania. O ile mase jajeczna mozna potraktować mikserem, to już maka lepiej wmieszać ręcznie szpatułką i rozluźniać stopniowo białkami. We Włoszech nie istnieje mąka self rising, w oryginalnej Nigellissimie nie ma jej w tym przepisie.

    • Agata says:

      Dziękuje za wyjaśnienie. To ciasto wychodzi mi bez proszku do pieczenia, który jednak dopisałam, gdyż część osób miała problem z jego brakiem.

  9. Ula says:

    Myslalam ze bedzie klapa gdyz nie ufam mojej foremce silikonowej do babek… po 35min patyczek byl mokry, po 45min nadal oblepiony, po ok 55min w koncu suchy. Ciasto ostyglo i okazalo sie ze nie ma zakalca ! W smaku spodziewalam sie czegos bardziej wilgotnego, babka jest lekko zapychajaca, tzn najlepiej jesc ja popijajac cos.

    • Agata says:

      Ula, moja nie była bardzo sucha, możliwe, że krócej piekłam. Najważniejsze, że nie ma zakalca!