Macie ochotę na ciasto z rabarbarem i truskawkami, a brakuje Wam odwagi do zabawy z kapryśnym drożdżowym albo innym, nieco bardziej wymyślnym? Skorzystajcie z tego przepisu. Ciasto uda się każdemu, bo niezywkle łatwo poddaje się wyrabiającym je dłoniom. Po godzinie, którą wypełni kusząco słodki zapach migdałów i kurczących się pod wpływem temperatury owoców, wyjmiecie z piekarnika fantastyczny deser. Co z tego, że klasyczny, bez kulinarnych szaleństw, efektów wybujałej wyobraźni, skoro tak idealny, że nie będziecie potrafili mu się oprzeć. Szczególnie, gdy spróbujecie jeszcze ciepłą porcję:)

Składniki:

  • 2 szklanki mÄ…ki
  • 100 g masÅ‚a
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 Å‚yżki esencji waniliowej
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • pół kg rabarbaru
  • szklanka truskawek
  • Å‚yżeczka cukru pudru

Kruszonka

  • 2 Å‚yżki cukru
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru i odstawić

MasÅ‚o roztopić, zostawić do ostygniÄ™cia. Jajka utrzeć z cukrem, dodać esencjÄ™ i wymieszanÄ… z proszkiem mÄ…kÄ™ i wymieszać krótko do połączenia skÅ‚adników. Na koÅ„cu dodać przestudzone masÅ‚o i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkÄ™ ( ja robiÄ™ na takiej 30×24 cm) .  Na ciasto wyÅ‚ożyć rabarbar, a na niego pokrojone na pół truskawki.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wymieszać tak by powstała nieco grudkowata masa. Kruszonką posypać owoce.

Piec w 190 stopniach przez około 50 minut

Ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

 

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response