Macie ochotę na ciasto z rabarbarem i truskawkami, a brakuje Wam odwagi do zabawy z kapryśnym drożdżowym albo  innym, nieco bardziej wymyślnym? Skorzystajcie z tego przepisu. Ciasto uda się każdemu, bo niezywkle łatwo poddaje się wyrabiającym je dłoniom. Po godzinie, którą wypełni kusząco słodki zapach migdałów i kurczących się pod wpływem temperatury owoców, wyjmiecie z piekarnika fantastyczny deser. Co z tego, że klasyczny, bez kulinarnych szaleństw, efektów wybujałej wyobraźni, skoro tak idealny, że nie będziecie potrafili mu się oprzeć. Szczególnie, gdy spróbujecie jeszcze ciepłą porcję:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kg rabarbaru
  • szklanka truskawek
  • łyżeczka cukru pudru

Kruszonka

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • łyżka płatków migdałowych

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru i odstawić

Masło roztopić, zostawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem, dodać esencję i  wymieszaną z proszkiem mąkę i wymieszać krótko do połączenia składników. Na końcu dodać przestudzone masło i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę ( ja robię na takiej 30×24 cm) .   Na ciasto wyłożyć rabarbar, a na niego pokrojone na pół truskawki.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wymieszać tak by powstała nieco grudkowata masa. Kruszonką posypać owoce.

Piec w 190 stopniach przez około 50 minut

Ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

 

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response