
Spacery po londyÅ„skich ulicach sÄ… dla mnie niekoÅ„czÄ…cym siÄ™ źródÅ‚em inspiracji. Uwielbiam to miasto za wielokulturowy koktajl smaków, za aromaty z najodleglejszych miejsc na Å›wiecie skupionych w tej jednej stolicy. Wystarczy przejść do innej dzielnicy,by caÅ‚kowicie zmienić oferowane w miejscowych lokalach menu. W czasie tego pobytu najbliżej mi do kuchni hinduskiej. Barwna ulica wypeÅ‚niona różowym i niebieskim sari jest tuż za rogiem. Z niej wydobywa siÄ™ mieszanka aromatów, najostrzejszych orientalnych przypraw. Tu też pijÄ™ z tÄ… samÄ… przyjemnoÅ›ciÄ… każdego dnia, rozgrzewajÄ…cÄ… herbatÄ™ – masalatea. Na londyÅ„skim Ilfordzie jest dla mnie atrakcjÄ…, po powrocie do domu, bÄ™dzie idealnym antidodum na wciąż jeszcze zimne popoÅ‚udnia.
Składniki:
- 2 łyżeczki dobrej czarnej herbaty
- szklanka wody
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki goździków
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki anyżu
- 2 plasterki świeżego imbiru
Przyprawy najlepiej, by były świeże i utarte w moździerzu.
W niewielkim garnuszku z grubym dnem zagotować szklankÄ™ wody z przyprawami – cynamonem, kardamonem, goździkam, pieprzem, anyżem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…. Dodać starte plastry imbiru. Gdy mieszanka zacznie wrzeć gotować 2 minuty, a potem dodać 2 Å‚yżeczki dobrej czarnej herbaty. Zmniejszyć ogieÅ„ i gotować okoÅ‚o 5 minut. Wlać mleko. Potem dodać Å‚yżeczkÄ™ miodu, mieszać aż siÄ™ rozpuÅ›ci i podgrzewać kolejne 2 minuty. Gotowy napój przecedzić do przygotowanych szklanek lub filiżanek.
Herbata najlepsza jest gorÄ…cÄ….
2 komentarze
magda says:
Ta herbata … Ona musi być genialna :)
hania-kasia says:
Bardzo lubiÄ™ herbatÄ™ po indyjsku. WÅ‚aÅ›nie przedwczoraj też jÄ… zrobiÅ‚am – na rozgrzanie. U mnie byÅ‚a bardzo podobna lista skÅ‚adników, troszkÄ™ inny sposób przygotowania, ale efekt koÅ„cowy zapewne podobny – moja wyszÅ‚a trochÄ™ bardziej mleczna. Mam chęć dziÅ› znowu jÄ… zrobić, bo Å›wietnie rozgrzewa, w szczególnoÅ›ci, gdy doda siÄ™ do niej pieprzu i imbiru – ja też dodaÅ‚am i skutecznie przegoniÅ‚a przeziÄ™bienie.