Londynu przywiozłam słoik uwielbianego przez Anglików lemon curd. Pyszny cytrynowy krem dodawany jest do wielu deserów, bywa bazą lekkich ciast, popularne jest też wyjadania go łyżeczką ze słoiczka:) Po powrocie moja polska lodówka świeciła pustkami, a z sypiali dobiegła prośba o śniadanie. W głowie miałam strzępy przepisu na placki śniadaniowe, na który zerknęłam w jednej z gazet na lotnisku. Zamiast ricotty, dodałam ocalałe w lodówce mascarpone, które rozrobiłam z mlekiem i w ciągu kwadransa na stole pojawiło się  pachnące cytrynową nutą  śniadanie.

cytrynowe placuszki

Składniki:

  • czubata szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • skórka starta z cytryny
  • 3 łyżki lemon curd
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • opcjonalnie – do dekoracji bita śmietana pół szklanki śmietany 30% ubić z łyżeczką cukru pudru
  • pół szklanki oleju do smażenia

Masacarpone rozrobić w mleku, tak by powstała gładka masa, dodać lekko ubite mikserem jajko. Wymieszać. Do masy mlecznej wsypać skórkę cytrynową, łyżkę lemon curd, cukier i miksować kilka minut aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać do masy i ponownie zmiksować. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Podawać z lemon curd. Można też udekorować placuszki odrobiną bitej śmietany.

cytrynowe placuszki

 


ŚniadaniaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze