Shortbread

Shortbread to szkockie bardzo kruche ciastka. I bardzo maślane :) Tradycyjne są bez dodatków, jednak można je wzbogacić ekstraktem z wanilii czy startą skórką z cytryny. W obu wersjach pyszne do kawy, jak i herbaty. Są to moje „awaryjne” ciastka, bowiem składniki na nie (tylko masło, mąka i cukier) zawsze mam w domu :)

Shortbread

Składniki:

  • 200g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Wysmaruj masłem 2 foremki o średnicy 20 cm.
  3. Utrzyj (można mikserem) masło z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodaj wodę oraz stopniowo dosypuj obie mąki.
  5. Podziel ciasto na pół: do jednej połowy dodaj skórkę z cytryny, do drugiej ekstraktu z wanilii
  6. Ciasto wyłóż do foremek.
  7. Nożem zaznacz 12-16 ciastek (trójkątów) na każdej blaszce.
  8. Każde ciastko nakłuj widelcem.
  9. Każdy shortbread (każdą foremkę) posyp 1 łyżką cukru
  10. Piecz 30 minut, wyciągnij i po 5 minutach pokrój ostrym nożem wzdłuż zaznaczonych wcześniej linii.
  11. Shortbread można przechowywać w słoiku lub puszce przez ok. 1 tydzień.

 

Shortbread

Shortbread


Ciasteczka
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy