Ma uzdrawiajÄ…cÄ… moc. Tak zapewniaÅ‚ mnie starszy ChiÅ„czyk z Honkongu, który w Londynie prowadzi wietnamskÄ… restauracjÄ™. SiedziaÅ‚am przy stoliku zakatarzona, z bolÄ…cym gardÅ‚em i szumem w gÅ‚owie, a On powiedziaÅ‚, że zupa Pho bÄ™dzie dla mnie najlepszym lekarstwem. NastÄ™pnego dnia miaÅ‚am obudzić siÄ™ zdrowsza. DostaÅ‚am ogromny talerz gorÄ…cego bulionu z woÅ‚owiny. Zatopione byÅ‚y w nim soczyste kawaÅ‚ki miÄ™sa. Obok na talerzu pojawiÅ‚y siÄ™ kieÅ‚ki fasoli, liÅ›cie bazylii, papryczka chilli, limonka. Do zupy miaÅ‚y trafiać wedÅ‚ug potrzeb. Bulion byÅ‚ intesywny, perfekcyjnie doprawiony nutÄ… orientalnych przypraw, intensywnego cynamonu, anyżu. ZjadÅ‚am, popiÅ‚am zielonÄ… jasminowÄ… herbatÄ… i … nastÄ™pnego dnia naprawdÄ™ czuÅ‚am siÄ™ zdecydowanie lepiej:)

1-DSC_0072

 

Składniki:

  • 1,5 kg koÅ›ci woÅ‚owych – to najwazniejszy skÅ‚adnik, od niego zależy smak zupy, nie należy zamieniać na woÅ‚owinÄ™
  • 20 dkg polÄ™dwicy woÅ‚owej cieÅ„ko pokorojonej
  • 4 cm kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru
  • 3 gwiazdki anyżu
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 3 cebule
  • sos sojowy
  • sos Hosin  do kupienia w sklepach z azjatyckÄ… żywnoÅ›ciÄ… – butelka okoÅ‚o 5 zÅ‚.
  • sos rybny
  • 2 Å‚yżeczki cukru – najlepiej brÄ…zowego
  • makaron ryżowy
  • pÄ™czek Å›wieżej bazylii – najlepiej tajskiej
  • opakowanie kieÅ‚ków fasoli
  • pół szklanki Å›wieżej kolendry
  • limonka
  • cebula dymka
  • papryczka chilli

Kości umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Po tym czasie wywar wylać, kości opłukać, garnek umyć, kości ponownie zalać wodą i gotować z imbirem, cynamonem, cebulą, anyżem, cukrem, goździkami. Zmniejszyć ogień i zostawić na kuchence około 3 godzin, wywar ma pyrkać, jak zwykły rosół. Trzeba pilnować, by ogień nie był za duży, bo bulion straci klarowoność. Po 3 godzinach z garna odlać miseczkę i w niej wymieszać łyżkę sosu sojowego, rybnego i hosin. Wlać do garnka i gotować co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjąc kości, a zupę przecedzić. Limonkę, papryczkę, bazylię, kolendrę, dymkę nalezy posiekać. Wołowinę pokroić cieńko. Ułożyć na osobnym talerzyku, tak by każdy sam mógł dobrać ilość dodatków. Na końcu trzeba ugotować makaron. Zupę podawać goracą,a przed zjedzeniem  wsypać do niej zioła i mięso, a limonke wycisnąc do smaku.

zupa pho

Wietnamczycy zupę Pho jedzą pałeczkami a wywar wypijają.

zupa phoWskazówki do ugotowania Pho czerpałam ze strony zupa Pho.


PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

    • Sylwia says:

      W oryginale po wrzuceniu dodatków zupa staje się makaronem w bulionowym sosie. Jeśli coś zostanie, wypija się:)W restauracjach do zupy oprócz pałeczek podawana jest niewielka łyżka.