Przy poprzednich walentynkowych przepisach jest trochę pracy. Dziś dla odmiany proponuję coś łatwego. Walentynkowa biała czekolada z malinami  to takie totalne miłosne last minute. Nie macie pomysłu, a chcecie zaskoczyć? Koniecznie rozgrzejcie czekoladę!Deseru nie trzeba piec i czekać na efekty. Napój powstaje szybko i błyskawicznie znika.

biała czekolada z malinami

Czekolada z malinami jest bardzo orzeźwiająca. Wyśmietnita i uwodzicielsko pyszna. Idealna na Walentynki. Możecie przygotować ją w dwóch wersjach – na zimno lub ciepło. Obie równie kuszące. Mrożone maliny znajdziecie w prawie każdym sklepie, trzeba tylko dobrze poszukać w zamrażalce. Nie radzę ich zamieniać na inne owoce, bo w tym przypadku maliny i biała czekolada to duet nierozerwalny.

biała czekolada z malinami

Biała czekolada jest zdecydowanie słodsza niż tradycyjna mleczna, więc zachęcam do tego, by podawać ją w niewielkich porcjach. Tutaj umiar ma znaczenie. Nawet w Walentynki:) Ja przygotowuję ją w kieliszkach do nalewek i to zupełnie wystarcza. Biała czekolada zawsze kojarzyła mi się z puchem i to najlepszy opis tego deseru. Napój, choć gęsty jest kremowy i delikatny.

Do tego deseru nie wybierajcie czekolady z bąbelkami. Jest zbyt napuszona, trudniej ją rozpuścić. Napój powinien być aksamitny, bez grudek. Podgrzewając smietanę trzeba uważać, by się nie przypaliła, co lubi jej się zdarzać.

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • pół szklanki śmietany 30%
  • pół laski wanilii
  • szklanka mrożonych malin
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Czekoladę posiekać. Wanilie przeciąć na pół, włożyć zalać śmietanką. Smietankę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Wyjąć wanilię i do smietanki wyskrobać ziarenka. Gorącą śmietanką  zalać czekoladę i mieszać do czasu jej rozpuszczenia. Napój przestudzić. Maliny rozmrozić. Na dno kieliszków lub szklanek wlać rozmrożone maliny, posypać odrobiną platków migdałowych, a na nie wylać rozpuszoną czekolade. Naz czekoladę ponownie maliny,migdały i znowu czekoladę. Na wierzchu powinna być warstwa malin oprószona płatkami migdałów.

biała czekolada z malinami

Napój można przez co najmniej godzinę schłodzić w lodówce albo zjeść ciepły.Moim zdaniem zdecydowanie lepiej smakuje w zimnej wersji.

Deser można też podać z odrobiną bitej śmietany.

biała czekolada z malinami

 


DeseryNapojePrzepisyWalentynki
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze