Nieustannie ubolewam, że nie urodziłam się latem. Wtedy to dopiero można świętować. Ciepłe noce przyjaźnie wspierają imprezy. Wszystko, co jest w stanie kwitnie szalenie i świat wokół nabiera intensywnych barw. Obserwuję je radośnie i w myślach wypowiadam literackie chwilo trwaj . Mi w takiej letniej chwili  i upał odpowiada i deszcz i nawet burza zbierająca się od rana. To najwspanialsza pora roku, więc cieszę się, że mogę w tym czasie świętować innych okazje i piec różne cuda. Ten kolorowy tort zrobiłam na urodziny siostry.

tort z białej czekolady

Chciałam, by było w nim coś z beztroskiego dzieciństwa. Stąd więc kolory. Sporo w nim słodyczy i lubianych przez jubilatkę  drażetek. Zrobił wrażenie i smakiem i wyglądem:)

tort z białej czekolady z malinami

Składniki:

biszkopt kokosowy:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • 3 łyżki likieru kokosowego do nasączenia ciasta
  • pół szklanki mocnej najlepiej waniliowej lub owocowej herbaty

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, gdy piana już powstanie dodać powoli cukier. Obie masy delikatnie połączyć: do białek dodawać po łyżce żółtek i mieszać lekko. Na końcu wsypać mąkę i wiórki. Wmieszać tylko do połączenia składników, uważając by za bardzo masy nie napowietrzyć. Tortownicę wysmarować masłem, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika. Piec około 35 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

W tym czasie zrobić krem:

  • 200 ml śmietany 30 lub 36%
  • 200 g serka mascaropne
  • 50 g białej czekolady
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 2 szklanki malin

Śmietankę ubić na sztywno, dodać i likier masacaropone i ubić z nimi. Czekoladę ztrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wmieszać do kremu, dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.

Do dekoracji:

kolorowe i białe drażetki

Przekładanie:

Zimny biszkopt wyjąć z formy. Nożem zmoczonym w gorącej wodzie przeciąć biszkopt na dwa blaty.  Herbatę wymieszać z likierem kokosowym. Krem podzielić na trzy części. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć go obficie herbatą z likierem. Wyłożyć na niego jedną część kremu, a potem maliny. Przykryć drugim blatem i ponownie wyłożyć krem i owoce. Na wierzch owoców jeszcze nieco kremu, tak, by można było do niego przyklejać drażetki. Boki wysmarować pozostałym kremem. Kolorowymi drażetkami dekorować tort z boku, a białe układać na górze. Tort schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce.

tort z białej czekolady

Jeśli robicie tort dla dzieci, możecie pominąć likier kokosowy. Zamiast niego można użyć mleczka kokosowego.


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze