Oprzeć jej się mogą jedynie ci, którzy nie lubią czekolady:)Ale czy znacie kogoś takiego? Tarta jest ekstremalnie intensywna. Bardzo wyrazista. Jej wytrawność już na talerzu próbowałam przełamać bitą śmietaną i malinowym musem, ale wolę ją saute. Taką z całym jej mocnym charakterem, kruchym spodem i aksamitnie puszystym musem.

czekoladowa tarta

O tej tarcie  myślałam od dawna. Potrzebowałam czekoladowego zastrzyku energii. Miała rozjaśnić kolejny zimny, deszczowy dzień. Udało się:) Inspiracją do nadzienia był  mus czekoladowy, pozbawiłam go śmietany, a dodałam jajek.

czekolada

Mocno schłodzona tarta przypomina delikatne lody. Nie tylko w smaku, można ją bowiem jeść łyżkami, taka jest pyszna:)

Składniki:

spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 70 g masła do roztopienia
  • łyżeczka masła do posmarowania
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady

krem:

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g ( 2 tabliczki) czekolady gorzkiej najlepiej 70%
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Masło z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Ciastka pokruszyć i wymieszać z kakao. Do masy z ciastek wlać masę czekoladowąFormę do tarty wysmarowac masłem. Masę wymieszać i wyłożyć na spodzie formy, docisnąć do dna i boków. Schłodzić w lodówce co najmniej 5 godzin.

Mus:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, pod koniec dodać powoli cukier. Żółtka wlewać stopniowo do czekolady na zmianę z białkami i ubić delikatnie na mus. Mus wylać na zimny spód i wstawić ponownie do lodówki na co najmniej trzy godziny

czekoladowa tarta

Tartę można podawać z bitą śmietaną.

czekoladowa tarta


CiastaDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response