Co zrobić z żółtkami, które zostają np. po zrobieniu pavlovej? Nic prostszego i smaczniejszego niż krem patissiere. Wymaga tylko kilku podstawowych składników (mleko, żółtka, cukier, mąka, wanilia) by przeobrazić się w delikatną słodycz. W wersji waniliowej dobrze komponuje się z rabarbarem. Tarta z rabarbarem z kremem patissiere to kolejna propozycja na ciasto z rabarbarem :)

Tarta z rabarbarem z kremem patissiere

 

Rabarbar pokrojony w długie kawałki ładnie się prezentuje, a jednocześnie wytycza linię podziału pomiędzy kawałkami tarty. Trudno jej się oprzeć, więc uprzedzam, że na jednym kawałku się nie skończy :)

Tarta z rabarbarem z kremem patissiere

Składniki:

na ciasto:

  • 160 g mąki
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 40 ml kwaśnej śmietany

na krem:

  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 50g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła

wierzch:

  • 250 ml wody
  • 50g cukru
  • rabarbar
  1. Z mąki, cukru, soli i masła ugnieć ciasto do otrzymania kruszonki. Następnie dodaj śmietanę. Zwiń ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2.  Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je(wystarczy na formę o średnicy ok.22 cm lub prostokątną foremkę do tarty). Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 10 minut, a następnie usuń kulki i papier, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Rabarbar umyj i pokrój na szerokość foremki. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj rabarbar i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw rabarbar tak długo, aż zmięknie – u mnie wystarczyło 5-10 minut (miałam młody rabarbar). gdy rabarbar będzie miękki, ale nie rozpadający się, odcedź go. Powstały płyn zachowaj, przyda się do zrobienia lemoniady :)
  4. Przekrój laskę wanilii wzdłuż, wyskrob nożem ziarenka. Zagotuj szklankę mleka z ziarenkami wanilii (daję również pozostałą laskę i wyławiam ją z mleka przed dodaniem żółtek – patrz pkt. 5)).
  5. Żółtka ubij do białości razem z cukrem. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  6. Do gotującego się mleka wlej masę żółtkową i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Gotuj krem ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj czubatą łyżkę masła i wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia
  7. Krem przełóż na upieczony spód ciasta. Na wierzch daj rabarbar.
  8. Udekoruj listkami mięty

Tarta z rabarbarem z kremem patissiere

Tarta z rabarbarem z kremem patissiere

 

Zapisz

Zapisz


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    9 komentarzy

  1. Godulka says:

    Zrobiłam:)
    co prawda z lekką modyfikacją tzn. mleko kokosowe, mąka ryżowa i truskawki z amerykańskimi borówkami. Ale się udało, proporcje składników zachowałam te same.
    Jest cudowne bo nie jest bardzo słodkie.

  2. Łasuch Tony says:

    Uwielbiam wiosnę z powodu ilości występujących ważyw. Nic tylko wcinać i się delektować! Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być przepyszne. Będę musiał wypróbować ten przepis. Pozdrawiam