
Co zrobić z żółtkami, które zostają np. po zrobieniu pavlovej? Nic prostszego i smaczniejszego niż krem patissiere. Wymaga tylko kilku podstawowych składników (mleko, żółtka, cukier, mąka, wanilia) by przeobrazić się w delikatną słodycz. W wersji waniliowej dobrze komponuje się z rabarbarem. Tarta z rabarbarem z kremem patissiere to kolejna propozycja na ciasto z rabarbarem :)
Rabarbar pokrojony w długie kawałki ładnie się prezentuje, a jednocześnie wytycza linię podziału pomiędzy kawałkami tarty. Trudno jej się oprzeć, więc uprzedzam, że na jednym kawałku się nie skończy :)
Składniki:
na ciasto:
- 160 g mąki
- 20 g cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 40 ml kwaśnej śmietany
na krem:
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 50g cukru
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
wierzch:
- 250 ml wody
- 50g cukru
- rabarbar
- Z mąki, cukru, soli i masła ugnieć ciasto do otrzymania kruszonki. Następnie dodaj śmietanę. Zwiń ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je(wystarczy na formę o średnicy ok.22 cm lub prostokątną foremkę do tarty). Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 10 minut, a następnie usuń kulki i papier, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
- Rabarbar umyj i pokrój na szerokość foremki. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj rabarbar i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw rabarbar tak długo, aż zmięknie – u mnie wystarczyło 5-10 minut (miałam młody rabarbar). gdy rabarbar będzie miękki, ale nie rozpadający się, odcedź go. Powstały płyn zachowaj, przyda się do zrobienia lemoniady :)
- Przekrój laskę wanilii wzdłuż, wyskrob nożem ziarenka. Zagotuj szklankę mleka z ziarenkami wanilii (daję również pozostałą laskę i wyławiam ją z mleka przed dodaniem żółtek – patrz pkt. 5)).
- Å»ółtka ubij do białości razem z cukrem. Dodaj mąkę i wymieszaj.
- Do gotującego się mleka wlej masę żółtkową i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Gotuj krem ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj czubatą łyżkę masła i wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia
- Krem przełóż na upieczony spód ciasta. Na wierzch daj rabarbar.
- Udekoruj listkami mięty
10 komentarzy
Inspirowane smakiem says:
Ojjj zdecydowanie mi się podoba. :)
gin says:
Marzy mi się prostokątna forma do tarty. Ogólnie dużo rzeczy mi się marzy do kuchni… ;)
Tarta wygląda cudownie :)
Agata says:
doskonale rozumiem takie marzenia :)
kabamaiga says:
Niemal identyczna tarta była w lutowym wydaniu Good Food. Marzy mi się od tamtego czasu.
Godulka says:
Zrobiłam:)
co prawda z lekką modyfikacją tzn. mleko kokosowe, mąka ryżowa i truskawki z amerykańskimi borówkami. Ale się udało, proporcje składników zachowałam te same.
Jest cudowne bo nie jest bardzo słodkie.
Agata says:
Ania, cieszę się bardzo :) Z mlekiem kokosowym robię podobne: http://www.kuchniawformie.pl/2013/08/tarta-z-kokosowym-kremem-z-borowkami-bez-mleka-wege/
Åasuch Tony says:
Uwielbiam wiosnę z powodu ilości występujących ważyw. Nic tylko wcinać i się delektować! Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być przepyszne. Będę musiał wypróbować ten przepis. Pozdrawiam
Aga says:
Cudo na talerzu;) uwielbiam ciasta z rabarbarem a ten tort jest po prostu wyśmienity. Dziękuję za inspirację;)
roksa waniliowa says:
Taką tartę to bym z chęcią zdjadła. Super się prezentuje. Poza tym dawno nie jadłam już rabarbaru.
Magda says:
Czy można użyć mrożonego rabarbaru? Jeśli tak, to jak go przygotować?