Mam lekki niedoczas, zatem relacja z opóźnieniem ;) 21 maja w Browarze MieszczaÅ„skim w studiu kulinarnym Piotra Kucharskiego odbyÅ‚y siÄ™ warsztaty kulinarne z Grzegorzem Åapanowskim. TrochÄ™ to zakrÄ™cone, ale w sumie takie 2 w 1 ;) Tak naprawdÄ™ bogate menu skÅ‚oniÅ‚o mnie do udziaÅ‚u. Poza tym Sylwia opowiadaÅ‚a mi o jagniÄ™cinie przyrzÄ…dzanej przez Grzegorza, wiÄ™c jak tylko zobaczyÅ‚am jÄ… w menu (jagniÄ™cinÄ™, nie SylwiÄ™ ;)) to chciaÅ‚am jÄ… zjeść (a wczeÅ›niej zrobić).
LubiÄ™ takie podejÅ›cie do kuchni, jak Grzegorza: improwizacja, zastÄ™powanie skÅ‚adników innymi bez sztywnego trzymania siÄ™ przepisów. I ta szczera wypowiedź, że w sumie dobrze byÅ‚oby obrać skórkÄ™ z pomidora, ale w sumie on tego nie robi. Jak dla mnie w peÅ‚ni akceptowalne „lenistwo” – gotowanie ma być przyjemnoÅ›ciÄ…, a nie praca od linijki ;)
Ale po kolei (co nie znaczy, że chronologicznie ;) )
Uczestnicy byli podzieleni na dwuosobowe zespoły, ja byłam sama. Do przygotowania było cale menu, podzieliliśmy się potrawami. Na Przystawkę były ośmiorniczki ze świeżymi listkami z domowym majonezem. Smaczne :) Ośmiorniczki trzeba najpierw ugotować. W tle widać drugą przystawkę: zielone szparagi duszone w maśle ze świeżymi ziołami i pieczonymi bocznikami. Boczniaki były upieczone w piekarniku na całkiem chrupko. Jak dla mnie zestawienie idealne.
Tak naprawdÄ™ byÅ‚a jeszcze trzecia przystawka (pyszna!!!): zupa rybna na szparagach (trzeba byÅ‚o w pożyteczny sposób zutylizować skórki i koÅ„cówki ze szparagów ;)) – w smaku obłędna. PowstaÅ‚a caÅ‚kowicie spontanicznie i tak szybko zostaÅ‚a skonsumowana, że nie mam zdjÄ™cia ;)
Później dania główne: pstrąg (wcześniej wyfiletowany) smażony w maśle z polskim cydrem, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Do tej pory cydr po prostu piłam, ale chyba będę zostawiać trochę do potraw (muszę poćwiczyć silną wolę ;) ), bo efekt ciekawy.
Kolejne danie główne to kaczka a w zasadzie pierś z kaczki pieczonym ananasem w glazurze miodowo-sojowo(sos sojowy)-czosnkowej. Przed pieczeniem pierś kaczki należy gęsto ponacinać i usmażyć bez tłuszczu (najpierw od strony skóry).
Do tej pory zwykle robiłam kaczkę z pomarańczami, czasem z jabłkami lub/i żurawiną, ale upieczony (lub zgrillowany) świeży ananas to jest strzał w 10! Zapożyczam na bank to zestawienie :)
Ja przyrzÄ…dziÅ‚am jagniÄ™cinÄ™. Z dużą pomocÄ… Grzegorza, bo gdyby nie on, to bym jÄ… udusiÅ‚a zamiast usmażyć :) Tak, taka zdolna jestem… ;)
PokroiÅ‚am miÄ™so (Å‚opatkÄ™) i w drobrej wierze wrzuciÅ‚am je na patelniÄ™. Można byÅ‚o przewidzieć, że temperatura na patelni wówczas spadnie na tyle, że o smażeniu nie byÅ‚o mowy, co najwyżej o duszeniu ;) Sytuacja zostaÅ‚a na szczęście opanowana ;) Po podsmażeniu partiami, dodaniu cebuli, czosnku, dużej iloÅ›ci kminu rzymskiego, podlaniu wodÄ…, wszystko trafiÅ‚o do szybkowara (fajny „przydaÅ›” – tylko gdzie to wszystko trzymać?;))… i wyszedÅ‚ w efekcie obłędny gulasz. JagniÄ™cina byÅ‚a miÄ™kka, aromatyczna. CaÅ‚ość przyozdobiona kwiatkami rzepaku.
Nie mogło zabraknąć też steków :) Grzegorz przyrządził steki na patelni (bez wkładania do piekarnika) z rostbefu. Przy okazji powiedział jakie mięso wybrać (dobrze, żeby nie było całkiem gładkie, powinno mieć białe przerosty) i jak poznać stopień wysmażenia (porównać do różnych fragmentów dłoni).
Na deser byÅ‚o brownie, miaÅ‚o być z bazylia, ale że jÄ… wykorzystaliÅ›my do innych rzeczy (m.in. do zielonego sosu do steków), to byÅ‚o z tymiankiem :) Do tego truskawki i sos jagodowy.Niestety (ze wzglÄ™du na cukier) nie spróbowaÅ‚am, wiÄ™c nie odniosÄ™ siÄ™ do smaku, ale wyglÄ…daÅ‚o na tyle dobrze, że musiaÅ‚am trochÄ™ walczyć ze sobÄ…, aby go nie zjeść…
Czy warto iść na takie warsztaty?
Warto :) Grzegorz to normalny facet, chÄ™tnie dzielÄ…cy siÄ™ swoja wiedzÄ…. O każdej potrawie opowiadaÅ‚, pokazywaÅ‚ triki i byÅ‚ mocno zaangażowany w to, co robi. Atmosfera byÅ‚a bardzo luźna, grono uczestników optymalne (10-12 osób). W sumie nie wiedziaÅ‚am, kiedy nastÄ…piÅ‚ koniec… zorientowaÅ‚am siÄ™ po jakimÅ› czasie, jak poza mnÄ…, nie byÅ‚o już żadnych uczestników :) Jest to też okazja do poznania osób, które również majÄ… maÅ‚ego bzika na punkcie gotowania :)
Grzesiek, dzięki za mile spędzony czas i za tabasco ;)