Chyba jestem stęskniona za morzem, bo na okrągło jem ryby ;) Pieczona dorada ma bardzo delikatny smak, plasterki cytryny nadają jej kwaskowatości, a pesto i pietruszka podkreślają smak. Dorada jest smaczną rybą, więc nie potrzebuje zbyt wielu składników.

Również dodatki dobrze dobrać jest świeże i lekkie. Polecam carpaccio z cukinii i schłodzoną sałatkę z pomidorów.

Pieczona dorada z pesto i pietruszką

 

Pieczona dorada z pesto i pietruszką

Składniki (na 2 porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Dorady oskrob z łusek, umyj i osusz (ja również obcinam głowy, które wykorzystuję do zrobienia zupy rybnej).
  3. Skórę dorady natrzyj 3 razy z obu stron.
  4. Rybę posól i popieprz (również w środku).
  5. Do środka dorady daj po łyżeczce masła i natkę pietruszki.
  6. W nacięcia na skórze daj pesto i włóż po pół plasterka cytryny.
  7. Każdą doradę zawiń osobno w papier do pieczenia lub folię spożywczą.
  8. Piecz ok. 20-25 minut.

Pieczoną doradę podałam z carpaccio z cukinii i z pomidorami z bazylią.

Carpaccio z cukinii:

  • Umyj 2 małe cukinie, osusz.
  • Cukinie pokrój w cienkie paski i posól.
  • Skrop oliwą, octem balsamicznym, posyp świeżo zmielonym pieprzem i płatkami parmezanu.
  • Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Pomidory z bazylią:

  • Pokrój w kostkę 2 pomidory (najlepiej malinówki) i posól.
  • Wymieszaj pomidory z łyżką posiekanej bazylii i z 2 łyżkami oliwy.
  • Schłodź całość w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

_MG_1041


Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    1 Response