Chyba jestem stęskniona za morzem, bo na okrągło jem ryby ;) Pieczona dorada ma bardzo delikatny smak, plasterki cytryny nadają jej kwaskowatości, a pesto i pietruszka podkreślają smak. Dorada jest smaczną rybą, więc nie potrzebuje zbyt wielu składników.
Również dodatki dobrze dobrać jest świeże i lekkie. Polecam carpaccio z cukinii i schłodzoną sałatkę z pomidorów.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 dorady
- 2 łyżeczki masła
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżeczki pesto
- 6 plasterków cytryny
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Dorady oskrob z łusek, umyj i osusz (ja również obcinam głowy, które wykorzystuję do zrobienia zupy rybnej).
- Skórę dorady natrzyj 3 razy z obu stron.
- Rybę posól i popieprz (również w środku).
- Do środka dorady daj po łyżeczce masła i natkę pietruszki.
- W nacięcia na skórze daj pesto i włóż po pół plasterka cytryny.
- Każdą doradę zawiń osobno w papier do pieczenia lub folię spożywczą.
- Piecz ok. 20-25 minut.
Pieczoną doradę podałam z carpaccio z cukinii i z pomidorami z bazylią.
Carpaccio z cukinii:
- Umyj 2 małe cukinie, osusz.
- Cukinie pokrój w cienkie paski i posól.
- Skrop oliwą, octem balsamicznym, posyp świeżo zmielonym pieprzem i płatkami parmezanu.
- Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Pomidory z bazylią:
- Pokrój w kostkę 2 pomidory (najlepiej malinówki) i posól.
- Wymieszaj pomidory z łyżką posiekanej bazylii i z 2 łyżkami oliwy.
- Schłodź całość w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
1 Response
karmel-itka says:
mmm.. mam ochotę na taką rybkę! a już nawet nie pamiętam, kiedy taką dobrą jadłam.
pozdrawiam!