Sezon na cukinię w pełni, dlatego żal jej nie wykorzystać. Zwłaszcza że bez problemu można kupić białą, żółtą i zieloną. Wieczorami często na szybko robię placki z cukinii, dodając do nich balkonowe zioła ;) Często też faszeruję cukinię mięsem lub ricottą.
W upały jednak preferuję cukinię na surowo w postaci sałatki. Wystarczy dodać ulubione zioła, kawałek sera, oliwę i sałatka już gotowa :)
Czasem kilka składników naprawdę wystarczy :) Tylko cukinia, bazylia, kozi ser, cytryna i oliwa. Plus sól i pieprz i gotowe!
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- 2 cukinie (dałam żółtą i zieloną)
- świeża bazylia (zwykła i tajska)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 czubate łyżki startego sera koziego (użyłam koziego „oscypka”)
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry (razem ze skórką) lub zetrzyj na tarce (też w plastry). Możesz też użyć obieraczki do warzyw i w ten sposób pokroić w plastry. Posól i odstaw na 15 minut.
- Odsącz cukinię za pomocą papierowych ręczników.
- Do cukinii dodaj posiekaną bazylię i posyp startym kozim serem.
- Wymieszaj oliwę z cytryną, zalej cukinię.
- Z wierzchu posyp świeżo zmielonym pieprzem.
2 komentarze
Eryk says:
Åadnie wygląda. Szkoda, że z dobrym kozim serem zawsze jest u mnie problem…
Irena says:
Nooo moje ukochane warzywo w połączeniu z jedynym serkiem, jaki obecnie mogę jeść :) Dzięki za inspirację :D