Sezon na cukinię w pełni, dlatego żal jej nie wykorzystać. Zwłaszcza że bez problemu można kupić białą, żółtą i zieloną. Wieczorami często na szybko robię placki z cukinii, dodając do nich balkonowe zioła ;) Często też faszeruję cukinię mięsem lub ricottą.

W upały jednak preferuję cukinię na surowo w postaci sałatki. Wystarczy dodać ulubione zioła, kawałek sera, oliwę i sałatka już gotowa :)

_MG_1427

Czasem kilka składników naprawdę wystarczy :) Tylko cukinia, bazylia, kozi ser, cytryna i oliwa. Plus sól i pieprz i gotowe!

Sałatka z cukinii z kozim seremSkładniki (porcja dla 3-4 osób):

  • 2 cukinie (dałam żółtą i zieloną)
  • świeża bazylia (zwykła i tajska)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 czubate łyżki startego sera koziego (użyłam koziego „oscypka”)

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry (razem ze skórką) lub zetrzyj na tarce (też w plastry). Możesz też użyć obieraczki do warzyw i w ten sposób pokroić w plastry. Posól i odstaw na 15 minut.
  2. Odsącz cukinię za pomocą papierowych ręczników.
  3. Do cukinii dodaj posiekaną bazylię i posyp startym kozim serem.
  4. Wymieszaj oliwę z cytryną, zalej cukinię.
  5. Z wierzchu posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z cukinii z kozim serem


Sałatki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

Pozostaw odpowiedź Irena Anuluj pisanie odpowiedzi