ZachwyciÅ‚am siÄ™ ostatnio francuskimi wypiekami, które dziÄ™ki intensywnemu szkoleniu wÅ‚aÅ›cicieli Lukullusa  w paryskich szkoÅ‚ach cukierniczych dotarÅ‚y do Warszawy . Panowie przez kilka miesiÄ™cy poznawali sekrety najlepszych deserów. Efektom tej nauki trudno siÄ™ oprzeć. Obiektywnie stwierdzam, że lepszych tart w Polsce nie jadÅ‚am. Każda ma inny spód, niesamowicie delikatny, kruchy, bardzo maÅ›lany. Nadzienie to już absolutna sÅ‚odka poezja. PeÅ‚en wachlarz smaku – od intensywnej limonki do gorzkiej czekolady. Zaczęłam skromnie od jednej, skoÅ„czyÅ‚am rozsÄ…dnie na trzech:) W domu chciaÅ‚am jeszcze wiÄ™cej, wiÄ™c siÄ™gnęłam do mojej francuskiej biblii (Desery, Larousse) i ze wsparciem Pierre Herme upiekÅ‚am migdaÅ‚owe ciasto.

tarta migdałowa

Migdałów w tarcie postanowiÅ‚am nie oszczÄ™dzać, kolejna warstwÄ™ stanowi wiÄ™c  frangipane – masa chÄ™tnie wykorzystywana w ciastach przez cukierników. Na wierzchu dominuje konfitura ze Å›wieżych owoców leÅ›nych. Najlepiej zrobić jÄ… samemu. DziÄ™ki dodatkowi cytryny nie brak jej orzeźwiajÄ…cej kwaskowoÅ›ci.

tarta migdałowa

Składniki:

ciasto:

  • 210 g mÄ…ki
  • 85 g cukru pudru
  • jajko
  • 1/2 strÄ…ka wanilii
  • 125 g masÅ‚a
  • 25 g mielonych migdałów – użyÅ‚am ze skórkÄ…, dlatego ciasto jest ciemne
  • Å‚yżeczka soli

Mąkę przesiać do miski, cukier puder przesiać do drugiego naczynia. Jajko wbić jeszcze do innego. Zeskrobać do niego ziarenka wanilii. Masło w temperaturze pokojowej przełożyć do kolejnej miski i utrzeć drewnianą łyżką na gładką masę. Dodać do niej cukier, mielone migdały, sól, jajko z wanilią i mąkę, tak by każdy składnik dokładnie połączyć z innymi przed dodaniem następnego. Gdy składniki się połączą, ciasto zwinąć w kulkę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć 15 minut przed pieczeniem. Rozwałkować, wyłożyć nim naczynie do tarty i piec 12 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

Nadzienie:

Frangipane:

  •  125 g mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru brÄ…zowego
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • Å‚yżka mÄ…ki
  • 2 jajka

Masło roztopić, przestudzić, dodać jajka, cukier, mąkę i wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód.

Konfitura z owoców leśnych

  • szklanka malin
  • szklanka borówek lub jagód
  • 2 Å‚yżki cukru
  • Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej
  • Å‚yżka galaretki owocowej
  • skórka starta z cytryny
  • sok z cytryny

Dodatkowo : posiekane migdały do dekoracji.

Maliny i borówki umyć, wrzuć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, gotować na niewielkim ogniu do czasu aż owoce się rozdrobnią. Dodać sok z cytryny, skórkę, wymieszać. Łyżkę masy przełożyć do miseczki, dodać mąkę i galaretkę, wymieszać tak, by nie było grudek i dodać do owoców. Wymieszać do połączenia składników. Zagotować i lekko mieszając nie zdejmować z ognia dopóki masa nie będzie gęsta. Gotową przestudzić. Wyłożyć na frangipane.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić tartę i piec 20 minut. Gdy boki zaczną się przypiekać, można ciasto przykryć folią aluminiową i z nią dopiec ciasto. Gotowe posypać posiekanymi migdałami.

tarta migdałowa

Tarta świetna jest i na ciepło i mocno schłodzona. Przed podaniem można oprószyć ją cukrem pudrem.

tarta migdałowa


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response