Choć napisy to sugerują, nie trzeba specjalnej okazji, by upiec te ciasteczka. U mnie powstały, bo chciałam przetestować nowe foremki. Są świetne i one i ciasteczka. Nazwy odbijają się wyraźnie, dzięki razowej mące nie rozpływają pod wpływem temperatury. A ten aromat! Unosi się w domu jeszcze długo po pieczeniu. Pachnie cynamonem, kardamonem i wanilią, czyli tak, jak lubię najbardziej:)

razowe ciasteczka

Razowe ciastka świetnie pasują do chłodnych poranków. Popijane szklanką mleka będą pysznym i energetycznym śniadaniem. Jeśli upieczecie je z napisami, pojawi się dodatkowa atrakcja:) Takie codzienne, a niebanalne czułe wyznanie. Czego chcieć więcej:)

razowe ciasteczka

Składniki:

  •  250 g mÄ…ki pszennej razowej
  • 125 g masÅ‚a
  • 70 g cukru brÄ…zowego
  • 1 jajko
  • Å‚yżka cynamonu
  • Å‚yżka mielonego kardamonu
  • Å‚yżka pasty z wanilii
  • 3 Å‚yżki mleka

Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem i pastą z wanilii. Do masy maślanej dodać jajko. Wymieszać. Wsypać mąkę z przyprawami, dodać mleko. Dobrze wymieszać, tak by powstało spójne ciasto. Ciasto owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier. Po wyjęciu schłodzonego ciasta,  formować z niego małe kulki, każdą spłaszczyć i odcisnąć na niej foremkę z  napisem. ( foremkę oprószyć za każdym razem mąką, masa nie będzie się przyklejać) Piec 15 minut w 180 stopniach.

razowe ciasteczka

Ciastka można wykrawać też innymi, zwykłymi foremkami o dowolnych kształtach.

razowe ciasteczka

 


ÅšniadaniaCiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze