Mini tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Czasem widzę jeden składnik i wiem, jak go wykorzystam. Tak było właśnie z karłowatymi dzikimi gruszkami, które nie wyglądały zbyt imponująco, ale zawierały niezwykłą słodycz. Reszta składników okazała się być oczywista :) Wykorzystałam ciasto francuskie, ale możecie oczywiście zastąpić je kruchym. Zamiast dzikich gruszek możecie dać połówki zwykłych.

Mini tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Dzikie gruszki są malutkie, idealne do zapieczenia lub zamarynowania w occie. Skórkę mają twardą, za to środek bardzo słodki.

Mini tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Składniki (na 6 sztuk):

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 18 małych dzikich gruszek lub 6 połówek zwykłych gruszek (wówczas gruszki trzeba obrać i usunąć gniazdo nasienne)
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 3 jaja
  • 100g sera z niebieską pleśnią (np. lazur, rokpol, gorgonzola)
  • 1 łyżeczka suszonej macierzanki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów i wylep nimi foremki do mini tart.
  3. Z papieru do pieczenia (ja zwykle wykorzystuję ten z ciasta francuskiego) wytnij okręgi, połóż do foremek na ciasto, a następnie wysyp albo ceramiczne lub szklane kulki albo np. suchy groch czy fasolę, aby obciążyć ciasto.
  4. Piecz ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika, ściągnij papier i lekko przestudź.
  5. Śmietanę rozbełtaj z jajkami i wymieszaj z rozgniecionym pleśniowym serem. Rozlej masę na podpieczone spody do tart. Na środek daj gruszki i zapiekaj jeszcze ok. 10-15 minut aż masa jajeczna się zetnie.

Mini tarta z gruszkami i serem pleśniowym


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response