Omlet z maślakami i z szałwią

Jak tu nie kochać jesieni?
Skoro tak hojnie obdarowuje nas grzybami?

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam grzyby w każdej postaci: marynowane, smażone czy jako główny składnik sosu. Tym razem padło na świeże maślaki znalezione w lesie. Wystarczy kilka jajek (od kury mieszkającej nieopodal lasu ;) ), kilka świeżych liści szałwii i śniadanie gotowe.

Omlet z maślakami to propozycja na niedzielne śniadanie, zakładając, że w sobotę byliście na grzybach :)

Omlet z maślakami i z szałwią

Składniki:

  • 4 duże maÅ›laki
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a
  • 4 jajka
  • 3 Å‚yżki Å›mietany kremówki
  • 4 liÅ›cie szaÅ‚wii
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Maślaki dokładnie oczyść i pokrój w plastry.
  2. W misce roztrzep widelcem jajka i śmietanę, dodaj pokrojoną szałwię, posól i popieprz.
  3. Na patelni rozgrzej masło i smaż na niewielkim ogniu maślaki aż będą miękkie
  4. Całość zalej masą jajeczną. Przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż jajko się zetnie. W międzyczasie wstrząśnij kilka razy patelnią, aby omlet się nie przypalił.
  5. Omlet z maślakami podawaj posypany świeżym szczypiorkiem i kwiatkami szczypiorku.

Omlet z maślakami i szałwią


ÅšniadaniaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response