Tarta orkiszowa z jabłkami i dereniem

Będąc w Browarze Mieszczańskim w Studio Piotra Kucharskiego na warsztatach Chwastożerców, stałam się posiadaczką dereniu. Było go zbyt mało, aby zrobić nalewkę, dżem czy zamarynować jak oliwki. Koniecznie chciałam jednak go użyć. W smaku jest winny, nieco cierpki, dlaczego by nie połączyć go z jabłkiem?  Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Dzięki mące orkiszowej, otrębom pszennym jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Tarta orkiszowa z jabłkami i dereniem jest sycąca, śmiało może zastąpić drugie śniadanie :)

tarta z jabłkami i dereniem

Dereń jadalny (Cornus mas L.) nie występuje dziko w Polsce. Jest jednak popularny jako roślina ozdobna, często uprawiana. We Wrocławiu możecie go znaleźć w Parku Szczytnickim.

Tarta orkiszowa z jabłkami i dereniemSkładniki:

na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki razowej orkiszowej
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1/2 kostki zimnego masła (100g)
  • 7 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki cukru

na wierzch:

  •  4 jabłka (np. antonówki)
  • 1/2 szklanki derenia
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: z podanych składników wyrób szybko rękoma ciasto. Zawiń je w folię i daj do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka obierz, pokrój na półplasterki. Wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej, cukrem i cynamonem.
  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto.  Ułóż jabłka, na wierzch daj dereń, zostawiając na brzegach ok. 3 cm marginesu. Zlep wystające ciasto ku środkowi.
  5. Piecz 45 minut. Ostudź na drucianej kratce.
  6. Po wystygnięciu posyp tartę orkiszową cukrem pudrem.

Tarta orkiszowa z jabłkami i dereniem

Tarta orkiszowa z jabłkami i dereniem

 

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze