Bagietki pszenno-razowe

Nie ma dla mnie lepszego zapachu niż zapach piekących się drożdżówek lub pieczywa. W dzieciństwie niedaleko mnie była duża piekarnia i w nocy dochodziły nieziemskie zapachy podczas wypieku pieczywa. Być może to jest powodem, dla którego lubię sama piec chleb, bułki, ciabattę czy bagietki.

Bagietki pszenno-razowe

Nie są to jednak typowe bagietki. Ze względu na dodatek mąki razowej są bardziej treściwe i bogate w błonnik.  Dzięki wysokiej temperaturze pieczenia i naparowaniu piekarnika, bagietki pszenno-razowe mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Dodam, że nie tylko mi bardzo one smakowały :)

Bagietki pszenno-razowe

Składniki:

Zaczyn:

  • 125 g mąki pszennej typ 650
  • 80 g wody
  • 3 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 200g mąki pszennej chlebowej
  • 175g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn (wieczorem): Rozpuść w wodzie drożdże w wodzie,dodaj mąkę i wymieszaj, aż całość będzie gładka. Otrzymany zaczyn będzie bardzo gęsty – tak ma być :). Przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin
  2. Rano zmiksuj (końcówką do wyrabiania ciasta, czyli hakami lub hakiem) składniki ciasta: oba rodzaje mąk, siemię lniane, wodę, sól i świeże drożdże.
  3. Dodaj zaczyn i wyrabiaj ciast mikserem przez ok. 5 minut.
  4. Przykryj miskę folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Podziel ciasto na 4-5 części i uformuj bagietki, lekko podsypując mąka stolnicę (lub blat). Połóż bagietki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5 godziny
  6. Rozgrzej piekarnik na 220-240 stopni.
  7. Wyrośnięte bagietki ponacinaj żyletką.
  8. Przed włożeniem bagietek do rozgrzanego piekarnika, spryskaj go kilkakrotnie wodą, aby go naparować (taki sam efekt uzyskacie wrzucając do piekarnika kostki lodu)
  9. Piecz 25-30 minut.
  10. Po upieczeniu ostudź bagietki na metalowej kratce.

Bagietki pszenno-razowe

 


PieczywoPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response