Tarta wyglądem przypomina mi sakiewkę z ukrytymi w środku skarbami. Najpiękniejszymi tej jesieni. Jest niezwykle delikatna i obficie owocowa. Soczyste gruszki i śliwki otulone są warstwą kruchego ciasta. Smak tej tarty mnie zaskoczył i potwierdził kuchenną prawdę, że w prostocie siła. Bogactwo jest tylko w przyprawach. Dominującym cynamonie i kardamonie. Oba dodają owocom potrzebnej jesienią wyrazistości.

tarta z gruszkami i śliwkami

Tartę można serwować na ciepło, prosto z piekarnika. Koniecznie z gałką lodów waniliowych. Po ostudzeniu warto osłodzić ją keksem bitej śmietany. Ciasto świetnie pasuje do późnego śniadania. Zamiast kanapki. Z mocną rozgrzewającą herbatą sprawi, że dzień, nawet bez słońca, będzie cudowny:)

tarta z gruszkami i śliwkami

Składniki:

  •  240 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • jajko
  • 5 gruszek
  • 5 śliwek
  • łyżka cynamonu
  • łyżka cukru pudru
  • sok i skórka z całej cytryny
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka bułki tartej

kruszonka

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać oba cukry, wymieszać. Masło posiekać na kawałki, palcami szybko połączyć z mąką i cukrem. Gdy powstanie coś na kształt kruszonki, wbić jajko i zagnieść ciasto. Ciasto zwinąć w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować.

Kruszonka mrożona:

Wszystkie składniki zagnieść palcami. Przełożyć do woreczka foliowego i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyjąć chwilę przed pieczeniem ciasta.

Owoce umyć, pokroić w większą kostkę, wymieszać z sokiem i skórką startą z wyparzonej cytryny. Rozwałkowane ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku lekko zaznaczyć okrąg o średnicy 22-24 cm. Na niego wysypać bułkę tartą, która ochroni ciasto przed sokiem z owoców. Potem na bułkę wyłożyć owoce. Brzegi ciasta zwinąć do środka, jeśli będą za duże, nożem obciąć niepotrzebne fragmenty. Wystającą warstwę owoców obficie posypać zmrożoną kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wstawić blachę z ciastem i piec około 40-45 minut.

tarta z gruszkami i śliwkami

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

tarta z gruszkami i śliwkami


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze