Koktajl pietruszkowy z cytryną

Napój pietruszkowy to prawdziwa bomba witaminowa. Jedna łyżka pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, w koktajlu jest jej ogrom! Witaminę C warto spożywać teraz, kiedy zwiększa się ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych. Jakie jeszcze właściwości ma pietruszka? Natka pietruszki to bogate źródło potasu, żelaza, magnezu, sodu, wania, fosforu i fluoru.

W smaku koktajl jest bardzo dobry, smak cytryny zmienia nieco smak pietruszki (to informacja dla tych, co pietruszki nie lubią ;)), co sprawia, że napój jest lekki i orzeźwiający i bardziej owocowy niż warzywny.

Koktajl pietruszkowy z cytryną

Uwielbiam pietruszkę w każdej postaci :)

Koktajl pietruszkowy z cytrynąSkładniki:

  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2 cytryny – wyciśnij z nich sok
  • 1 jabłko
  • 0,5 l wody mineralnej niegazowanej
  • cukier/ ksylitol dla smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Jeśli dla Ciebie koktajl jest za gęsty dolej do niego więcej wody
  2. zamiast jabłka możesz dać banana, napój będzie wówczas słodszy i bardziej gęsty. Można również dosypać łyżkę mielonego siemienia lnianego.
  3. Koktajl pietruszkowo-cytrynowy spożywaj od razu po przygotowaniu

Koktajl pietruszkowy z cytryną


NapojePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    13 komentarzy

    • Agata says:

      Arturro, zdecydowanie się z Tobą zgadzam ;) Dlatego w sposobie przygotowania go nie ma, gdyż go nie dodaję, jednak wiem, że niektórzy dla smaku go potrzebują. Zatem wybór pozostawiam każdemu z Was :)

  1. goko says:

    Bardzo dobry jest również z pomarańczą zamiast cytryny.
    Cukier koniecznie usunąć…! Jak ktos musi niech dosłodzi miodem, ale myslę, że to zbędne, sam w sobie jest pyszny.
    Znam kogoś kto dodaje do tego koktajlu ząbek lub dwa czosnku, tak dla zdrowia, w zasadzie nie wyczuwa sie go.