Kaczka korzenna duszona w czerwonym winie

Kaczka duszona w czerwonym winie to idealne danie na świąteczny obiad. Jest bardzo aromatyczna i miękka. Korzenny posmak, kojarzony z grzanym winem, przywołuje na myśl Święta. Kaczka w zasadzie robi się sama, nie wymaga wiele pracy, zatem efekt tym bardziej pozytywnie zaskakuje. W ten sposób przygotowałam kaczkę eksperymentalnie po raz pierwszy i cieszę się, że została jeszcze na jutro :) Sos, który powstaje podczas duszenia kaczki, jest równie pyszny.

W moim rankingu tak przygotowana kaczka wyprzedza kaczkę z pomarańczami i kaczkę z jabłkami i żurawiną, które do tej pory należały do moich ulubionych :)

Kaczka korzenna duszona w czerwonym winie

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
  • sól, majeranek
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina (użyłam Saperavi 2012, bo akurat miałam napoczęte ;) )
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • 6 goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki cząbru (można dać suszony)
  • 1/2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, osusz i podziel na kilka części (dzieliłam na 4). Natrzyj mocno solą i majerankiem (również od środka).
  2. Do wina dodaj pokrojoną w plastry pomarańczę, laskę cynamonu, pieprz, goździki, cząber i tymianek.
  3. Kaczkę zanurz w marynacie, przykryj i odstaw na noc do zamarynowania.
  4. Wyciągnij laskę cynamonu i kaczkę.
  5. Na patelni obsmaż kawałki kaczki z obu stron.
  6. Do marynaty dodaj cukier muscovado, ocet winny oraz pokrojoną nać selera. Włóż obsmażone kawałki kaczki.
  7. Kaczkę duś w żeliwnym naczyniu (lub w garnku z grubym dnem) pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Mięso kaczki będzie bardzo miękkie. Ja dusiłam na gazie, można też w piekarniku. Raz na jakiś czas (co 15-20 minut) polej kaczkę powstałym sosem.
  8. Kaczkę duszoną w czerwonym winie podawaj posypaną natką pietruszki.

Kaczka korzenna duszona w czerwonym winie


Boże NarodzenieDania główne
Author: Agata

Get Connected