Kaczka duszona w czerwonym winie to idealne danie na świąteczny obiad. Jest bardzo aromatyczna i miękka. Korzenny posmak, kojarzony z grzanym winem, przywołuje na myśl Święta. Kaczka w zasadzie robi się sama, nie wymaga wiele pracy, zatem efekt tym bardziej pozytywnie zaskakuje. W ten sposób przygotowałam kaczkę eksperymentalnie po raz pierwszy i cieszę się, że została jeszcze na jutro :) Sos, który powstaje podczas duszenia kaczki, jest równie pyszny.
W moim rankingu tak przygotowana kaczka wyprzedza kaczkę z pomarańczami i kaczkę z jabłkami i żurawiną, które do tej pory należały do moich ulubionych :)
Składniki:
- 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
- sól, majeranek
- pół butelki czerwonego wytrawnego wina (użyłam Saperavi 2012, bo akurat miałam napoczęte ;) )
- 1 laska cynamonu
- 1 pomarańcza
- 6 goździków
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki cząbru (można dać suszony)
- 1/2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
- 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łodygi selera naciowego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kaczkę umyj, osusz i podziel na kilka części (dzieliłam na 4). Natrzyj mocno solą i majerankiem (również od środka).
- Do wina dodaj pokrojoną w plastry pomarańczę, laskę cynamonu, pieprz, goździki, cząber i tymianek.
- Kaczkę zanurz w marynacie, przykryj i odstaw na noc do zamarynowania.
- Wyciągnij laskę cynamonu i kaczkę.
- Na patelni obsmaż kawałki kaczki z obu stron.
- Do marynaty dodaj cukier muscovado, ocet winny oraz pokrojoną nać selera. Włóż obsmażone kawałki kaczki.
- Kaczkę duś w żeliwnym naczyniu (lub w garnku z grubym dnem) pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Mięso kaczki będzie bardzo miękkie. Ja dusiłam na gazie, można też w piekarniku. Raz na jakiś czas (co 15-20 minut) polej kaczkę powstałym sosem.
- Kaczkę duszoną w czerwonym winie podawaj posypaną natką pietruszki.
1 Response
karmel-itka says:
dla mnie wspaniała!