Śliwki z marcepanem robi się bardzo szybko, wystarczy pół godziny. Ja zwykle wykorzystuję moment, gdy ciasto na kruche ciasteczka się chłodzi w lodówce :) Czyli śliwki robię w międzyczasie. Są przepyszne, można je ładnie zapakować w pudełko i dać na prezent. Nie trzeba też mieć żadnych zdolności plastycznych. Sami spróbujcie :)

Śliwki z marcepanem w czekoladzie

Śliwki można posypać również suszonymi płatkami róż.

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 150g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 50g marcepanu
  • 100 g gorzkiej czekolady 9najlepiej o zawartości kakao co najmniej 70%)

Sposób przygotowania:

  1. Z marcepanu uformuj mini wałeczki, o długości ok. 1,5-2 cm.
  2. Do każdej śliwki włóż po wałeczku marcepanu.
  3. Nabij każdą śliwkę na patyczki do szaszłyków (lub wykałaczkę).
  4. Czekoladę drobno posiekaj i włóż do metalowej lub żaroodpornej miseczki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (czyli włóż miskę na garnek z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało tafli wody)
  5. Maczaj śliwki w czekoladzie i pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
  6. Gdy czekolada dobrze zastygnie, ściągnij śliwki nadziewane marcepanem z patyczków.

_MG_4386

Śliwki z marcepanem w czekoladzieśliwki z marcepanem w czekoladzie


Boże NarodzenieDesery
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

    • Agata says:

      Też tak wczoraj kombinowałam :)
      Wg mnie śliwki trzeb krótko namaczać, aby nie rozmiękły zupełnie. Więc najlepiej byłoby najpierw je nadziać marcepanem, potem całe zamoczyć, a następnie osuszyć. Inaczej czekolada nie będzie się trzymać. W weekend tak spróbuję, zrobię wieczorem śliwki z marcepanem, pomoczę ok. 30-45 minut, zostawię do osuszenia, a w czekoladzie zamoczę kolejnego dnia.