Makaron z sosem pomidorowym

To wersja potrójnie pomidorowa. Do przygotowania tego sosu używam pomidorów z puszki, odrobinę koncentratu pomidorowego (o dobrym składzie, bez sztucznych dodatków) oraz suszone pomidory. Do tego świeży rozmaryn i tymianek, nie dodaję ani bazylii, ani oregano ani tym bardziej ziół prowansalskich.

Makaron z sosem pomidorowym to klasyk, zatem staram się go nie udziwniać, nie dodając wielu przypraw, nie zbijając smaku pomidorów. Przyznam się Wam, że zawsze mam opory przed zamówieniem pasty w restauracji. Niestety nadal bardzo często dostaje się makaron polany tylko z wierzchu sosem. We Włoszech można to uznać za profanację, bowiem podstawą to wrzucenie gorącego makaronu do sosu, często podlewając całość wodą z gotowania makaronu. To właśnie skrobia w makaronie odpowiada za jego sprężystość i smak, dlatego nie mogę patrzeć gdy ktoś przelewa makaron zimną wodą. Brrr. W ten sposób uniemożliwiamy połączenie się makaronu z sosem. Kolejny błąd, jaki często jest popełniany, to dodanie oliwy/ oleju do makaronu. Po co, ja się pytam. Oliwa sprawia, że sos będzie spływać z makaronu, a nie o to w tym wszystkim chodzi. Ok, może ładniej wygląda ślicznie ułożony makaron z łyżką sosu na środku. Ale to ma przede wszystkim dobrze smakować :)

Też jesteście tak przewrażliwieni na punkcie nie wymieszanego z sosem makaronu? ;)

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 Å‚yżka koncentratu pomidorowego
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 maÅ‚a cebula lub 1/2 dużej
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 1 gaÅ‚Ä…zka rozmarynu
  • kilka gaÅ‚Ä…zek Å›wieżego tymianku
  • 2 Å‚yżki oliwÄ™
  • 1 Å‚yżeczka octu balsamicznego
  • 1 Å‚yżka startego parmezanu (lub grana padano, Bursztynu czy Dziugasa)
  • sól, pieprz
  • ok. 160-200g makaronu
  • starty parmezan do posypania (lub grana padano, Bursztynu czy Dziugasa)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki), czosnek na plasterki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż krótko cebulę, dodaj czosnek.
  3. Następnie dodaj pomidory w puszce, koncentrat oraz suszone pomidory i świeże zioła. Duś na wolnym ogniu około 20 minut, aż sos trochę odparuje.
  4. Sos zmiksuj blenderem, dodaj łyżkę oliwy, ocet balsamiczny. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać pół łyżeczki cukru.
  5. Zmiksowany sos zagotuj.
  6. Ugotuj al dente makaron. Wlej do sosu 1 łyżkę wody, w której gotował się makaron, wymieszaj. Dodaj starty parmezan.
  7. Do garnka z sosem wrzuć ugotowany, odcedzony makaron, całość dobrze wymieszaj, aby makaron dobrze pokrył się sosem.
  8. Nałóż makaron z sosem pomidorowym na talerze i posyp parmezanem.

Makaron z sosem pomidorowym


MakaronyPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    8 komentarzy

  1. charmante says:

    Nie użyłam koncentratu,nie użyłam suszonych pomidorów bo ich nie miałam, nie zmieliłam blendrem skłądników. Iwyszło pysznie. Zawsze dodawałm bazylię, teraz spróbowałam z tymi ziołami w przepisie i dodałam też ocet basamiczny. Mniam! Dziękuję za przepis,będzie moją bazą do innyc dań. Dzięki :)

  2. qubal says:

    Znakomite danie. Wprowadziłem je do stałego repertuaru. Używam do niego świeżego makaronu, dostępnego od pewnego czasu w hipermarketach. Łatwość wykonania i efekt końcowy wprawia w osłupienie każdego mojego dotychczasowego gościa.

  3. Rado says:

    Świetny przepis. Dzięki za podzielenie się swoimi uwagami nt. przygotowywania makaronu z sosem. Nie wiem, skąd to się wzięło, ale też kładłem na talerz makaron, który dopiero polewałem sosem. Może to kwestia estetyki w reklamach różnych gotowych sosów i reklam sosów w proszku.

  4. Nora says:

    DziÄ™ki za uwagi dotyczÄ…ce gotowania makaronu z sosem. W kuchni polskiej makaron ( w czasach gdy byÅ‚ zawsze domowej roboty)byÅ‚ głównie dodatkiem do rosoÅ‚u, dlatego też gospodynie zabiegaÅ‚y by byÅ‚ wolny od mÄ…ki, nie kleiÅ‚ siÄ™, a co za tym idzie nie mÄ…ciÅ‚ klarownoÅ›ci rosoÅ‚u. To wÅ‚aÅ›nie dlatego makaron byÅ‚ gotowany z Å‚yżeczkÄ… tÅ‚uszczu i przelewany wodÄ…. DziÅ› wiele osób gotuje tak „jak gotowaÅ‚a babcia albo mama” nie pytajÄ…c dlaczego tak siÄ™ gotuje. Zawsze warto pytać. Oba sposoby gotowania makaronu sÄ… poprawne wybór zależy tylko od sposobu w jaki chcemy go podać.

    • Agata says:

      Nora, trudno się z Tobą nie zgodzić :)
      Odniosłam się tylko do przepisu, czyli do makaronu z sosem, na punkcie którego mam obsesję ;)