Tarta z marcepanem i żurawiną

Lubię połączenie słodkiego z kwaśnym, dlatego od razu rzuciła mi się w oczy tarta marcepanowa z żurawiną na blogu Everyday Flavours. W domu miałam wszystkie składniki, więc jej przygotowania było bardzo szybkie :) Tarta zasmakowała wszystkim, więc profilaktycznie kupiłam ponownie kilka paczek marcepanu, a do zamrażarki trafiła kolejna porcja żurawiny ;)
W przepisie zmniejszyłam ilość cukru, a pomimo to tarta jest nadal wystarczająco słodka (użyłam gotowego marcepanu).

Tarta z marcepanem i żurawiną

Składniki (na formę o średnicy 26 cm, ja z tej porcji zrobiłam prostokątną tartę oraz okrągłą o średnicy 18cm):

na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko

na masę:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 200 g marcepanu
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, cukru i masła wyrób szybko ciasto(ręcznie lub mikserem) aż otrzymasz konsystencję piasku. Dodaj żółtko i ponownie szybko zagnieć ciasto. Z ciasta ulep kulę. Jeśli za bardzo się kruszy, dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto zawiń w folie i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj nadzienie do tarty: utrzyj mikserem masło z cukrem, dodaj marcepan a następnie jajka wybełtane ze śmietaną i ekstraktem z wanilii. Całość zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Formę do tarty nasmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i umieść w formie. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż ciasto (wysypując na papier ceramiczne kulki lub suchą fasolę czy groch). Piecz 15 minut (w 180 stopniach), aż ciasto lekko się zarumieni.
  4. Następnie usuń kulki i papier, a na podpieczony spód tarty wylej masę marcepanową. Na górze daj żurawinę. Piecz całość jeszcze 20 minut.
  5. Ostudź tartę z marcepanem i żurawiną na metalowej kratce.
  6. Przed podaniem (jeśli wolisz słodsze ciasta) możesz oprószyć tartę cukrem pudrem.

Tarta z marcepanem i żurawiną


Boże NarodzenieCiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. siankoo says:

    Bardzo się cieszę że tarta Ci smakowała. Ja robiłam z domowym marcepanem który na pewno był mniej słodki od kupnego, chyba dopiszę żeby w przypadku kupnego zmniejszyć ilość cukru :) Pozdrawiam serdecznie :)