Duszone udka z gÄ™si w sosie z ciemnego piwa sÄ… rozpÅ‚ywajÄ…ce siÄ™ w ustach. MiÄ™so jest miÄ™kkie, niewysuszone a powstaÅ‚y sos…niebywaÅ‚y! PatelniÄ™ „wyczyÅ›ciÅ‚am”chlebem, bowiem ten sos w towarzystwie pieczywa mógÅ‚by stanowić odrÄ™bna potrawÄ™ :))
Na efekt końcowy potrawy trzeba trochę poczekać, ale w zasadzie robi się ona sama ;) Duszenie wymaga od nas zamieszania co jakiś czas i cierpliwości, aby nie zjeść całego sosu podczas próbowania :) Jeśli chcecie, możecie dodać do sosu łyżeczkę miodu. Jeśli planujecie ten przepis zrobić dla gości czy na święta, możecie gęś udusić 1-2 dni wcześniej, a później tylko podgrzać.
Uważam, że jednym z największych grzechów kulinarnych to przekombinowanie potraw ;) Dlatego do gęsi duszonej w piwie polecam surówkę z czerwonej (modrej) kapusty, puree ziemniaczane lub kluski śląskie.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 udka z gęsi
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule: jedna czerwona i jedna biała
- 2 łyżki brandy
- 3/4 butelki (375ml) ciemnego piwa, użyłam portera, można dać Guinnessa
- 1 szklanka (250ml) bulionu
- 2 zÄ…bki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- pół szklanki śmietany
- 300g pieczarek średniej wielkości
Sposób przygotowania:
- Nogi z gęsi natrzyj solą i pieprzem. Oprósz mąką.
- Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki. Na małej patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulkę przez 5 minut, wlej brandy i duś na małym gazie przez następne 5 minut.
- Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej patelni/garnku o grubym dnie (użyłam żeliwnej) i obsmaż przez kilka minut gęś z obu stron. Mięso powinno się zarumienić, dlatego temperatura musi być wysoka (inaczej będzie się dusić, nie smażyć).
- Do nóg z gęsi dodaj obsmażoną cebulę razem z powstałym sosem, zalej bulionem i piwem, dodaj zioła i czosnek. Duś bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie 9jeśli będzie twarde, duś dłużej). W trakcie duszenia przewróć mięso kilkukrotnie i wymieszaj zawartość patelni, aby sos nie przywarł do dna. Sos mocno zgęstnieje.
- Pieczarki umyj i osusz. Na patelni rozpuść masło i obsmaż całe pieczarki z dwóch stron, aż będą miękkie, zajmie to kilka minut.
- W kubku dokładnie wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu z gęsi (dzięki temu sos się nie zwarzy). Wlej całość z powrotem do patelni/ garnka z gęsią i dobrze wymieszaj. Dodaj podsmażone pieczarki i duś wszystko przez 15 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia.
- Duszoną gęś dobrze smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty.
3 komentarze
oleela1805 says:
Zrobiłam pierś z gęsi według tego przepisu-wyszła przepyszna -kruchutka a sos rzeczywiście jest po prostu obłędny- z pewnością częściej to danie zagości na mym stole-polecam wszystkim smakoszom
jackii says:
Przepraszam, że zwracam uwagÄ™ na ogtografiÄ™…
Ale publikując coś oficjalnie należy pisać bez błędów, więc pozwalam sobie zwrócić uwagę.
Zważyć możemy coś na wadze, zaś niezahartowana śmietana może się zwarzyć!
Pozdrawiam
Jacek
Agata says:
Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi, gdyż masz 1000% racji :) Już poprawiam.