Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa są rozpływające się w ustach. Mięso jest miękkie, niewysuszone a powstały sos…niebywały! Patelnię „wyczyściłam”chlebem, bowiem ten sos w towarzystwie pieczywa mógłby stanowić odrębna potrawę :))

Na efekt końcowy potrawy trzeba trochę poczekać, ale w zasadzie robi się ona sama ;) Duszenie wymaga od nas zamieszania co jakiś czas i cierpliwości, aby nie zjeść całego sosu podczas próbowania :) Jeśli chcecie, możecie dodać do sosu łyżeczkę miodu. Jeśli planujecie ten przepis zrobić dla gości czy na święta, możecie gęś udusić 1-2 dni wcześniej, a później tylko podgrzać.

Duszona gęś w ciemnym piwie

Uważam, że jednym z największych grzechów kulinarnych to przekombinowanie potraw ;) Dlatego do gęsi duszonej w piwie polecam surówkę z czerwonej (modrej) kapusty, puree ziemniaczane lub kluski śląskie.

surówka z czerwonej kapusty

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 udka z gęsi
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule: jedna czerwona i jedna biała
  • 2 łyżki brandy
  • 3/4 butelki   (375ml) ciemnego piwa, użyłam portera, można dać Guinnessa
  • 1 szklanka (250ml) bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • pół szklanki śmietany
  • 300g pieczarek średniej wielkości

Sposób przygotowania:

  1. Nogi z gęsi natrzyj solą i pieprzem. Oprósz mąką.
  2. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki. Na małej patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulkę przez 5 minut, wlej brandy i duś na małym gazie przez następne 5 minut.
  3. Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej patelni/garnku o grubym dnie (użyłam żeliwnej) i obsmaż przez kilka minut gęś z obu stron. Mięso powinno się zarumienić, dlatego temperatura musi być wysoka (inaczej będzie się dusić, nie smażyć).
  4. Do nóg z gęsi dodaj obsmażoną cebulę razem z powstałym sosem, zalej bulionem i piwem, dodaj zioła i czosnek. Duś bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie 9jeśli będzie twarde, duś dłużej). W trakcie duszenia przewróć mięso kilkukrotnie i wymieszaj zawartość patelni, aby sos nie przywarł do dna. Sos mocno zgęstnieje.
  5. Pieczarki umyj i osusz. Na patelni rozpuść masło i obsmaż całe pieczarki z dwóch stron, aż będą miękkie, zajmie to kilka minut.
  6. W kubku dokładnie wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu z gęsi (dzięki temu sos się nie zwarzy). Wlej całość z powrotem do patelni/ garnka z gęsią i dobrze wymieszaj. Dodaj podsmażone pieczarki i duś wszystko przez 15 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia.
  7. Duszoną gęś dobrze smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty.

Duszona gęś w ciemnym piwie


Boże NarodzenieDania głównePrzepisyWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. oleela1805 says:

    Zrobiłam pierś z gęsi według tego przepisu-wyszła przepyszna -kruchutka a sos rzeczywiście jest po prostu obłędny- z pewnością częściej to danie zagości na mym stole-polecam wszystkim smakoszom

  2. jackii says:

    Przepraszam, że zwracam uwagę na ogtografię…
    Ale publikując coś oficjalnie należy pisać bez błędów, więc pozwalam sobie zwrócić uwagę.
    Zważyć możemy coś na wadze, zaś niezahartowana śmietana może się zwarzyć!

    Pozdrawiam
    Jacek