Makaron z pesto z jarmużu

W tygodniu, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu, często robię makaron. Wówczas przygotowanie posiłku zajmuje mi do pół godziny. W tym wypadku nawet tylko kwadrans :) Pesto z jarmużu jest bardzo smaczne, a jarmuż bardzo zdrowy. Zatem nie trzeba sobie go żałować :)

Makaron z pesto z jarmużu

Składniki (na dwie porcje):

  • makaron, ok. 150g
  • 3 łyżki pesto z jarmużu
  • 3 łyżki wrzątku, w którym gotował się makaron
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente. Przy odcedzaniu odlej do szklanki trochę wody z gotowania się makaronu.
  2. Do dużej miski daj 3 łyżki pesto z jarmużu, daj ok. 3 łyżki wody, w której gotował sę makaron, dodaj łyżkę oliwy, wymieszaj i wrzuć makaron. Całość dobrze wymieszaj.
  3. makaron z pesto z jarmużu nałóż na talerze i posyp startym parmezanem.

Makaron z pesto z jarmużu


MakaronyPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Artur Czyżowski says:

    Chciałbym wreszcie dorwać gdzieć na straganie jarmuż. Gromadzę z nim przepisy, ten też mi przypadł do gustu. Ale wciąż jestem w lesie :( nie wiem, czy tylko moje miasteczko takie zacofane

  2. Agata says:

    Może warto wyhodować? Podobno bardzo łatwy w uprawie ;) Zielony bywa sporadycznie w moim ulubionym warzywniaku. Zawsze jest w Selgrosie, ale to nie to samo na na straganie… Teraz marzy mi się czerwony jarmuż, tylko skąd go wziąć?