
Jak pisaÅ‚am Wam wielokrotnie, coraz częściej przygotowujÄ™ posiÅ‚ki wegaÅ„skie. Odkrywam walory kuchni wegaÅ„skiej, która jest dla mnie inspiracjÄ…. Sama jednak nie planujÄ™ zrezygnować z produktów zwierzÄ™cych, radość daje mi gotowanie dla innych, w tym przypadku dla nastoletniej chrzeÅ›nicy – weganki. Zwykle zaskakuje mnie swojÄ… wizytÄ…, wiÄ™c zmuszona jestem zrobić coÅ› z tego, co mam. Jak siÄ™ okazuje, jestem zawsze przygotowana na takÄ… sytuacjÄ™.
Tym razem byÅ‚a kolacja – pieczona dynia z zioÅ‚ami, wÄ™dzonym tofu i chipsami z jarmużu. Dynia w takim wydaniu smakowaÅ‚a nam obu :)
Dynię uwielbiam, choć niestety sobie bardzo ją ograniczam ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG). Pieczona z ziołami zawsze mnie kusi i nie mogę odmówić sobie jej spróbowania. Wędzone tofu pasowało idealnie.
- 400g dyni (np. hokaido)
- 1 opakowanie wędzonego tofu (180g)
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oliwy czosnkowej z chili
- 1 łyżka świeżo posiekanych ziół (szałwia,rozmaryn)
- sól morska
- kilka liści jarmużu
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Przygotuj chipsy z jarmużu wg tego przepisu.
- Dynię i tofu pokrój w kostkę.
- W dużej misce wymieszaj olej sezamowy i oliwę oraz posiekane zioła.
- Do miski dodaj pokrojoną dynię i tofu oraz nieobrane ząbki czosnku. Wymieszaj łyżką.
- Blachę z piekarnik wyłóż papierem do pieczenia i rozsyp na niej dynię z tofu tak, aby tworzyły jedną warstwę. Całość delikatnie posól (najlepiej bezpośrednio młynkiem do soli)
- Piecz dynię, aż będzie miękka, ok.25-45 minut, w zależności od dyni (moja była wyjątkowo twarda).
- Pieczoną dynię z wędzonym tofu podawaj z chipsami z jarmużu (wysyp je na talerz), dodadzą chrupkości daniu.
11 komentarzy
teenager ;) says:
zdecydowanie moje smaki! bardzo lubię wędzone tofu i mogę je zajadać bez przyrządzenia, ale w takich daniach jeszcze bardziej podbija moje podniebienie :)
Malina says:
A ja jeszcze nie jadÅ‚am wÄ™dzonego tofu. Ciekawe jak smakuje…
Agata says:
wędzone tofu wg mnie lepsze od zwykłego, którego na pewno nie jestem fanką ;)
foodmania says:
takie danie zapewne by mi zasmakowało :)
malvin says:
Kocham wÄ™dzone tofu (użyÅ‚aÅ› Polsoi, tak?) – na surowo, na ciepÅ‚o, na zimno – jak tylko chcieć. Można też z niego robić znakomite wÄ™dzone pasty ;-)
Agata says:
Tak, użyÅ‚am wÄ™dzone tofu Polsoi. DziÄ™kujÄ™ za inspiracjÄ™ – przygotujÄ™ kiedyÅ› pastÄ™. Brzmi super! :)
malvin says:
do „wÄ™dzonek” fajnie sprawdzajÄ… siÄ™ też sól i papryka wÄ™dzona i oczywiÅ›cie kieÅ‚baski sojowe wÄ™dzone :-)
aleksandra says:
WypróbowaÅ‚am – zakochaÅ‚am siÄ™ w wÄ™dzonym tofu, z pieczonÄ… dyniÄ… – mega! :)
malvin says:
i już jedna dusza więcej! :-)
ellka says:
pieczona? dynia występuje pod wieloma postaciami, ale o pieczonej jeszcze nie słyszałam! dzięki za pomysł, choć pokusiłabym się jeszcze o sos salsa mexicana albo dressing jogurtowy develey, polecam, pyszności :)
Agata says:
ella, zdecydowanie jesteśmy na nie syropowi glukozowo-fruktozowemu, dlatego nie skorzystamy z Twojego pomysłu.