Pieczona dynia z tofu

Jak pisaÅ‚am Wam wielokrotnie, coraz częściej przygotowujÄ™ posiÅ‚ki wegaÅ„skie. Odkrywam walory kuchni wegaÅ„skiej, która jest dla mnie inspiracjÄ…. Sama jednak nie planujÄ™ zrezygnować z produktów zwierzÄ™cych, radość daje mi gotowanie dla innych, w tym przypadku dla nastoletniej chrzeÅ›nicy – weganki. Zwykle zaskakuje mnie swojÄ… wizytÄ…, wiÄ™c zmuszona jestem zrobić coÅ› z tego, co mam. Jak siÄ™ okazuje, jestem zawsze przygotowana na takÄ… sytuacjÄ™.

Tym razem byÅ‚a kolacja – pieczona dynia z zioÅ‚ami, wÄ™dzonym tofu i chipsami z jarmużu. Dynia w takim wydaniu smakowaÅ‚a nam obu :)

Pieczona dynia z tofu

Dynię uwielbiam, choć niestety sobie bardzo ją ograniczam ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG). Pieczona z ziołami zawsze mnie kusi i nie mogę odmówić sobie jej spróbowania. Wędzone tofu pasowało idealnie.

Pieczona dynia z tofuSkładniki:

  • 400g  dyni (np. hokaido)
  • 1 opakowanie wÄ™dzonego tofu (180g)
  • 6 zÄ…bków czosnku
  • 1 Å‚yżka oleju sezamowego
  • 1 Å‚yżka oliwy czosnkowej z chili
  • 1 Å‚yżka Å›wieżo posiekanych ziół (szaÅ‚wia,rozmaryn)
  • sól morska
  • kilka liÅ›ci jarmużu

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przygotuj chipsy z jarmużu wg tego przepisu.
  3. Dynię i tofu pokrój w kostkę.
  4. W dużej misce wymieszaj olej sezamowy i oliwę oraz posiekane zioła.
  5. Do miski dodaj pokrojoną dynię i tofu oraz nieobrane ząbki czosnku. Wymieszaj łyżką.
  6. Blachę z piekarnik wyłóż papierem do pieczenia i rozsyp na niej dynię z tofu tak, aby tworzyły jedną warstwę. Całość delikatnie posól (najlepiej bezpośrednio młynkiem do soli)
  7. Piecz dynię, aż będzie miękka, ok.25-45 minut, w zależności od dyni (moja była wyjątkowo twarda).
  8. Pieczoną dynię z wędzonym tofu podawaj z chipsami z jarmużu (wysyp je na talerz), dodadzą chrupkości daniu.

Pieczona dynia z tofu


Przepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    11 komentarzy

  1. malvin says:

    Kocham wÄ™dzone tofu (użyÅ‚aÅ› Polsoi, tak?) – na surowo, na ciepÅ‚o, na zimno – jak tylko chcieć. Można też z niego robić znakomite wÄ™dzone pasty ;-)

    • Agata says:

      Tak, użyÅ‚am wÄ™dzone tofu Polsoi. DziÄ™kujÄ™ za inspiracjÄ™ – przygotujÄ™ kiedyÅ› pastÄ™. Brzmi super! :)

  2. malvin says:

    do „wÄ™dzonek” fajnie sprawdzajÄ… siÄ™ też sól i papryka wÄ™dzona i oczywiÅ›cie kieÅ‚baski sojowe wÄ™dzone :-)

  3. ellka says:

    pieczona? dynia występuje pod wieloma postaciami, ale o pieczonej jeszcze nie słyszałam! dzięki za pomysł, choć pokusiłabym się jeszcze o sos salsa mexicana albo dressing jogurtowy develey, polecam, pyszności :)

    • Agata says:

      ella, zdecydowanie jesteśmy na nie syropowi glukozowo-fruktozowemu, dlatego nie skorzystamy z Twojego pomysłu.