To już kolejny wegański przepis. Tym razem pochodzi z blogu Jadłonomia (zmniejszyłam ilość cukru), skąd czerpię inspirację, gdy przygotowuję posiłek dla chrześnicy – kilkunastoletniej weganki :) Ciasto z burakami chodziło już za mną od jakiegoś czasu i pomimo, że nie mogę go jeść (buraki mają wysoki indeks glikemiczny) to w żaden sposób nie hamuje mnie to przed zrobieniem dla innych :) Wystarczy radość z tego, że innym naprawdę to smakuje.
Ciasto pięknie wyrosło, było wilgotne i mocno czekoladowe. Buraka nie czuć – dodaje on głębię i słodycz.
Ciasto bardzo smakowało, oczywiście nie tylko weganom. Z trudem udało mi się zostawić kilka kawałków do zdjęcia. Jeszcze chwila i nie byłoby co fotografować ;)
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Mokre składniki:
- 2 szklanki puree z pieczonych buraka (upiekłam w folii 5 niedużych buraków w 220 stopniach przez ok.1,5 godziny a następnie zmiksowałam blenderem))
- 1 szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej (50g)
Polewa czekoladowa:
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego (użyłam z puszki)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
Sposób przygotowania:
- Buraki obierz, zawiń w folię spożywczą i piecz w 220 stopniach przez ponad godzinę, aż będą miękkie. Ostudź.
- piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mielone siemię lniane zalej 6 łyżkami ciepłej wody i wymieszaj. Zostaw na kilka minut.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej misce dokładnie utrzyj (można mikserem) mokre składniki wraz z namoczonym siemieniem lnianym.
- Mokre składniki dodaj do suchych, pomieszaj i dodaj posiekaną czekoladę. Wszytko wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach aż ciasto będzie gładkie.
- Formę na ciasto wysmaruj olejem, wlej ciasto i piecz 1 godzinę, aż przy wbiciu drewnianego patyczka pozostanie on suchy.
- Ciasto czekoladowe z burakami studź na metalowej kratce, początkowo w foremce (ok. pół godziny), a następnie samo..
- Przygotuj polewę: składniki roztop na parze (nad garnkiem z gotującą się woda daj metalową miskę z posiekaną czekolada i mlekiem kokosowym)
- Wystudzone wegańskie ciasto z burakami polej polewą czekoladowo-kokosową.
4 komentarze
Asia says:
Genialne ciacho i piękne fotki :-)
jemappelleclaudine.blogspot.com says:
Jeszcze nigdy nie jadłam buraów w wersji słodkiej, muszę w końcu spróbować :)
Asia says:
Czy to ciasto szybko się starzeje?
Agata says:
to ciasto jest z tych wilgotnych, więc powinno zachować świeżość przez kilka dni, co nie oznacza, że będzie takie samo jak pierwszego dnia ;)