Jajko w koszulce to specjalność Sylwii. Ilekroć jestem w Warszawie u niej na śniadaniu, dostaję właśnie je z różnymi dodatkami. Uwielbiam jajka, więc jajka po benedyktyńsku mogę jeść na okrągło, naprzemiennie z jajkiem na miękko ;)

Może Wam się początkowo wydać skomplikowane jego przyrządzenie, ale uwierzcie mi, że bez problemu sobie z nim poradzicie :)

Jak zrobić jajko po benedyktyńsku (jajko w koszulce)?

Idealne jajko w koszulce powinno być wypukłe, mieć ścięte białko i lejące żółtko.

Jak zrobić jajko po benedyktyńsku (jajko w koszulce)?

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 jajko
  • 0,5 litra wody (0,5 litra wody na każde jajko, jeÅ›li gotujesz wiÄ™cej jajek, użyj odpowiednio wiÄ™cej wody)
  • 1 Å‚yżka octu (1 Å‚yżka na 0,5 litra wody, jeÅ›li gotujesz wiÄ™cej, użyj odpowiednio wiÄ™cej octu)
  • 2 garÅ›ci mieszanki saÅ‚at
  • 2-3 truskawki
  • biaÅ‚y, niewÄ™dzony oscypek
  • truflowy ocet balsamiczny
  • oliwa truflowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajko dokładnie umyj.
  2. Zagotuj wodÄ™ z octem.
  3. Jajko ostrożnie wbij do filiżanki,uważajÄ…c, aby żółtko siÄ™ nie rozlaÅ‚o – musi być caÅ‚e (jeÅ›li siÄ™ rozleje, użyj kolejnego jajka)
  4. Zamieszaj wodę łyżką, aby utworzyć wir.
  5. Filiżankę z jajkiem przechyl tuż nad taflą wody, aby jajko wpadło w wytworzony wir.
  6. Jajko powinno samo się wówczas ukształtować, zawsze można pomóc sobie łyżką, zgarniając białko na żółtko.
  7. Gotuj jajko przez 3,5 minuty (jeśli gotujesz więcej jajek, skróć czas gotowania do 3 minut, gdyż chwilę zajmie Ci wyciąganie).
  8. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij jajko i osusz je na papierowym ręczniku.
  9. Sałatę wymieszaj z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, plasterkami oscypka. Skrop oliwą truflową (jeśli nie lubisz, użyj zwykłej). Na środek daj jajko w koszulce. Całość skrop truflowym octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem.

Jak zrobić jajko po benedyktyńsku (jajko w koszulce)?


ÅšniadaniaPrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. karmel-itka says:

    wspaniaÅ‚a ta saÅ‚atka do jajka :] po benedyktyÅ„sku nie robiÅ‚am jeszcze nigdy (aż wstyd!), ale to dlatego, że nie jadam jajek w „czystej” postaci, a jedynie w ciastach czy innych pokarmach, gdzie ich po prostu nie czuć.

    • Agata says:

      karmel-itka, naprawdę? nie wyobrażam sobie tygodnia bez jajek na śniadanie. Uwielbiam na miękko, sadzone, w koszulkach, w każdej postaci :)
      Spróbuj w koszulce, może też Ci zasmakują :)

  2. Kasia says:

    Niestety ale jajko po benedyktyÅ„sku to nie jest jajko w koszulce. Owszem w skÅ‚ad potrawy jajka po benedyktyÅ„sku wchodzi jajko robione tym sposobem jednak opis sugeruje że to synonim. Aby zrobić jajka po benedyktyÅ„sku potrzebne sÄ… plastry boczku/szynki, buÅ‚ka/tost, jajko w koszulce oraz sos holenderski…

    • Agata says:

      Kasia, masz w zupełności rację. Potocznie jednak często jest to mylone, dlatego napisałam w dwóch wersjach.