
RzucajÄ… mi siÄ™ w oczy ostatnie badania obwieszczajÄ…ce z dumÄ…, że Å›niadanie nie ma wpÅ‚ywu na naszÄ… dietÄ™, nie jest tak ważne, jak dotÄ…d sÄ…dzono i w ogóle można je sobie darować. W tym eksperymencie ci co jedli pierwszy posiÅ‚ek, jak i ci, którzy o nim zapominali, tak samo tracili na wadze i czuli siÄ™  podobnie. Badania poparte sÄ… powagÄ… naukowców, a mimo to  ignorujÄ™ je z całą swojÄ… porannÄ… siłą. Nikt mnie nie przekona, że rezygnacja ze Å›niadania ma sens. Jestem uzależniona od przyjemnego rozpoczÄ™cia dnia, nauczyÅ‚am siÄ™ nawet odpowiedniej cierpliwej kolejnoÅ›ci – najpierw posiÅ‚ek, potem kawa. Åšniadaniem rozpieszczam organizm chyba najmocniej. Dbam o nie z intensywnie domowÄ… troskÄ…. Jest ciepÅ‚e, pachnÄ…ce, sezonowo dopasowane. Nigdy nie wiem, co bÄ™dzie dalej z tym wstajÄ…cym dniem, czy coÅ› nie popsuje mi nastroju, jakiÅ› plan trzeba bÄ™dzie odÅ‚ożyć na półkÄ™. Åšniadanie daje mi poczucie komfortu. Nie pozwolÄ™ go sobie tak Å‚atwo odebrać, o nie! Naukowcy niech piszÄ…, co chcÄ…, ja i tak wstanÄ™ ten kwadras za wczeÅ›nie, by zgotować sobie coÅ› pysznego.
Dla wzmocnienia wakacyjnego zdrowia wybieram szpinak z żelazem i chrupką cukinię. Jajku pozwalam, by utworzyło na warzywach naturalny sos. Upajam się ciepłem lata, wstającym tak wcześnie słońcem, dniem, który mam nadzieję mnie zaskoczy. Po takim śniadaniu mogę wszystko. Z taką energią dołączam je do akcji Cisowianki Gotujmy Zdrowo.
Składniki:
na 2 porcje
- 2 jajka
- cukinia
- garść szpinaku
- łyżka pestek uprażonego słonecznika
- 2 łyżki sera koziego lub białego
- łyżka octu
- łyżka dobrej oliwy
- łyżka posiekanego koperku
Cukinie umyć, pokroić cieńko wzdłuż, najwygodniej obieraczką do warzyw. Plastry cukini skropić oliwą. Przełożyć na balszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Lekko podpieczoną cukinię przełożyć na talerz, obok ułożyć liście szpinaku. Jajka umyć, na talerzyk rozbić najpierw jedno z nich. W garnku zagotować wodę z octem. Gdy zacznie wrzeć, trzepaczką zrobić wir, a do jego środka delikatnie zsunąć jajko. Gotować 2 minuty, jeśli chcemy, by żółtko było płynne. Jajko ułożyć na ciepłych plastrach cukini. Posypać pestkami słonecznika, odrobiną oliwy i koperkiem. Oprószyć serem kozim lub białym.
Jajka nie posypałam solą, bo od dawna używam jej na tyle mało, że nie odczuwam braku. Dla wzmocnienia dodałam nieco chilli w płatkach.