To jest dopiero słodycz. W sam raz na pochmurną majówkę. Mieszanka soczystych gruszek i lekkich, jak puch, bo w zmielonej postaci migdałów. Potrzebowałam tego smaku, bo cierpię na owocowy deficyt. W zasadzie wybór mam skromnie ograniczony, jabłka, gruszki, śliwki, ot wszystko. Truskawki pojawiające się coraz śmielej na straganach omijam niepocieszona. I kombinuję, jak z tego ubogiego, dozwolonego mi repertuaru stworzyć cokolwiek pysznego. Gruszki z migdałami zdały egzamin, dopełnione kajmakiem uszczęśliwiły mnie smakowo absolutnie. Polecam więc z premedytacją, czekając na popołudniową kawę   i ich kolejny kęs.

tartaletki migdalowe

Ostatnim akcentem na tartaletkach może być bita śmietana, ale jeśli nie znajdziecie jej w swojej lodówce, nie ma problemu. Bez niej deser i tak jest wyjątkowy. Ci, którzy zdecydują się jej użyć, niech ominą pokusę dosładzania kremówki. Sam kajmak dodaje już wystraczającej słodyczy:)

tartaletki migdałowe

Składniki:

kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • jajko

Mąkę przesiewamy i mieszamy z zimnym pokrojonym w kostkę masłem do czasu aż powstanie kruszonka. Trzeba to zrobić szybko. W cieście robimy wgłębienie, w nie wbijamy jajko, zasypujemy cukrem i zagniatamy, tylko do połączenia składników, tak by ciasto miało, jak najmniej ciepła naszych dłoni. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy lub wyklejamy nim foremki do tartaletek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przez 10 minut zapiekamy spody.

masa migdałowa:

  • 120 g zmielonych migdałów
  • 100 g masła
  • pół szklanki płatków migdałowych (uprażonych wcześniej na suchej patelni)
  • 4 gruszki
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka mąki pszennej

Cukier puder ucieramy z masłem na gładki krem. Dodajemy zmielone migdały i mieszamy, a później po kolei jajka. Miksujemy do połączenia składników, na końcu dodajemy mąkę i mieszamy. Masę wykładamy na podpieczone i schłodzone spody z kruchego ciasta. Wierzch kremu posypujemy połową płatków migdałowych. Gruszki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Owoce układamy ciasno na masie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Krem kajmakowy:

  • pół szklanki masy kajmakowej – użyłam gotowej z puszki
  • łyżeczka mąki
  • łyżka mleka
  • łyżeczka masła

W małym garnku rozpuszczamy masło i mleko, dodajemy kajmak i podgrzewamy, aż będzie płynny. Na końcu zagęszczamy mąką i mieszamy. Ciepłym smarujemy tartaletki   i posypujemy prażonymi migdałami. Można udekorować ubitą śmietaną 30 lub 36%. Na tę porcję wystarczy 250 ml.

tartaletki migdałowe

Z podanych proporcji można zamiast tartaletek    zrobić jedną większą tartę o średnicy 24-26 centymetrów.

tartaletki migdałowe


CiasteczkaDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response