Karmelizowane gruszki w białym winie z kardamonem i szafranem

Deser ten jest uczony przez autorów książki „Jerozolima” – Ottolenghi Yotami, Tamimi Sami – w szkole Leiths w Londynie. Sekretem tego deseru jest aromatyczny kardamon. Użyłam zielonego, przywiezionego przez przyjaciół (z agni-ajurweda) prosto z Indii. Jest on bardzo intensywny w smaku, dlatego zmniejszyłam jego ilość do 12 strączków. Użyjcie jednak tyle, co w przepisie, jeśli używacie kardamonu ze sklepu. Gruszki duszone w białym winie z kardamonem i szafranem są bardzo proste w przygotowaniu. Co więcej, można je przygotować nawet 1-2 dni przed przybyciem gości i nie wymagają użycia ani miksera, ani piekarnika – wystarczy garnek ;)

Karmelizowane gruszki w białym winie z kardamonem i szafranem

Kardamon ma słodkawy, jednocześnie pikantny smak i niezwykły aromat. To sprawia, że deser pomimo kilku składników robi sie niebanalny :) Kardamon ma właściwości rozgrzewające oraz wiele zdrowotnych. M.in. zapobiega wzdęciom, pomaga w trawieniu, dobry na problemu z drogami oddechowymi. Ponadto uważany jest za afrodyzjak, dobrze radzi sobie ze stresem, dodaje energię i wspomaga koncentrację.

Karmelizowane gruszki w białym winie z kardamonem i szafranem

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 twarde gruszki
  • 0,5 litra białego, wytrawnego wina
  • 100g cukru (dałam ksylitol i było ciut za słodkie, można dać mniej)
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżeczki nitek szafranu
  • 15 strączków kardamonu, lekko zmiażdżonych

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka/ rondla z szerokim dnem wlej wino, sok z cytryny, szafran, ksylitol i kardamon. Zagotuj.
  2. Gruszki obierz i włóż do garnka z wrzącym winem. gruszki powinny być przykryte winem, jeśli płynu jest niewystarczająco dodaj więcej wina lub dolej wody.
  3. Duś gruszki pod przykryciem (lekko uchylona pokrywka), aż będą miękkie. Zwykle trwa to od 20 do 40 minut, w zależności od gatunku gruszek. W trakcie duszenia przewróć kilkakrotnie gruszki na drugą stronę.
  4. Gruszki wyjmij i przełóż do 4 miseczek. Resztę płynu odparuj, gotując na wolnym ogniu bez przykrycia, aż stanie się gęsty, jak syrop. U mnie zostało ok. 150ml płynu.
  5. Syrop rozlej do miseczek. Gruszki podawaj w temperaturze pokojowej. Możesz dodać łyżkę kwaśnej lub bitej śmietany.

Karmelizowane gruszki w białym winie z kardamonem i szafranem

Karmelizowane gruszki w białym winie z kardamonem i szafranem


DeseryPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected