Te owsiane ciastka są moją odpowiedzią na propozycje w kawowych sieciówkach. Zazwyczaj słodkości tam nie jadam, ale był taki dzień, że wpadłam do nich głodna, bez śniadania, z natychmiastową potrzebą nie tylko kofeiny, ale i glukozy. No i dostałam. Taką dawkę słodyczy, jak co najmniej przy badaniu krzywej cukrowej. W jednym niewielkim i niepozornym ciastku, sprzedawanym jako produkt linii fit.

bananowe ciastka owsiane

W domu zrobiłam swoją wersję owsianych ciastek. Bez cukru, bo świetnie zastępuje go banan. Do miski wrzuciłam za to sporo bakalii. które lubię. Zaparzyłam mocne espresso. a w tym czasie ciastka nabierały karmelowej barwy w piekarniku. Kolejnego dnia piekłam nową porcję. Potem jeszcze jedną, którą zapakowałam do pudełka i zabrałam w weekendową podróż. Na pikniku w lesie smakowały jeszcze lepiej.  W wersji minimalnej ciastka mogą być jedynie z bananem. Jeśli potrzebujecie rozpusty, dodajcie ulubione bakalie, może odrobinę miodu lub syropu klonowego.

bannowe ciastka owsian

Składniki:

  • 1, 5 szklanki pÅ‚atków owsianych bÅ‚yskawicznych
  • 2 banany dojrzaÅ‚e
  • Å‚yżka miodu ( opcjonalnie)
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • ulubione bakalie – rodzynki, żurawina, orzechy, sÅ‚onecznik, sezam
  • Å‚yżeczka cynamonu lub kardamonu

Banany rozdrobnić widelcem, wymieszać z płatkami i płynnym masłem. Dodać pokrojone bakalie i miód. Wymieszać ponownie. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. łyżką nakładać kulki wielkości orzecha włoskiego, a póżniej każdą rozpłaszczyć. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

bananowe ciastka owsiane


CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy