Zupa pomidorowa (krem pomidorowy) z mleczkiem kokosowym

Ta wegańska, pożywna zupa jest do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Pomimo, iż opiera się na składnikach w puszkach, jest pełnowartościowa. Dlatego przygotowuję ją, gdy mam mało czasu i mam ochotę na coś dobrego. Delikatna, kokosowa nuta (bardzo delikatna) sprawia, że chętnie jem ten krem pomidorowy.

I pomyśleć, że do niedawna pomidorowa była dla mnie najgorszą zupą :) Przez lata jej nie jadłam, a w dzieciństwie unikałam jak ognia. Dobrze, że z czasem człowiek mądrzeje i na nowo odkrywa stare smaki…

Zupa pomidorowa (krem pomidorowy) z mleczkiem kokosowym

Pomidory to bogactwo witamin, potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, a także likopenu – antyutleniacza, który cechuje się dwukrotnie większą siłą neutralizacji wolnych rodników niż ogólnie znany beta-karoten. Likopenu jest więcej w przetworzonych pomidorach (poddanych obróbce termicznej). Jest łatwiej przyswajalny z dodatkiem oliwy z oliwek.

Zupa pomidorowa (krem pomidorowy) z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 1 duży por – biała część
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżki oliwy
  • kawałek posiekanej papryczki chili – wg upodobania, jak ostrą zupę lubicie
  • 3 puszki pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka siekanej kolendry (jeśli nie lubicie, możecie dać bazylie)
  • 400 ml wody (objętość puszki po pomidorach, która służy jako miarka)

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój na półplasterki. Ząbek czosnku pokrój w plasterki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż pora z czosnkiem, aż por będzie miękki.
  3. Dodaj zawartość trzech puszek pomidorów i gotuj ok. 20 minut. Dodaj mleczko kokosowe.
  4. Całość zmiksuj blenderem, dodaj do smaku sól, pieprz, oliwę i kolendrę.
  5. Dolej wodę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, zupę zagotuj.
  6. Rozlej zupę do miseczek, do każdej wlej kilka kropli oliwy.
  7. Jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, zupę pomidorową możesz podać z grzankami z kozim serem i listkami ruty.

Zupa pomidorowa (krem pomidorowy) z mleczkiem kokosowym


PrzepisyPrzepisy wegańskieZupy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze