koktajl z dyni z mlekiem kokosowym i bananem

Dynię uwielbiam, choć jeść nie powinnam ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Dynia spożywana na surowo ma jednak ten indeks niższy :) I znakomicie nadaje się do koktajli. Najlepiej wybrać dynię o mocno pomarańczowym miąższy, moja w smaku przypominała melona, dlatego połączyłam ją z mlekiem kokosowym i bananem. Koktajl jest słodki, dlatego warto wcisnąć trochę soku z pomarańczy, dzięki któremu koktajl będzie bardziej orzeźwiający.

koktajl z dyni z mlekiem kokosowym i bananem

Dynia na surowo ma nieco inny smak. Strukturę ma jednak cięższą, dlatego trzeba ją blendować nieco dłużej. Poradzi dobie z tym jednak każdy blender. Ja użyłam mojego ulubionego blendera Russell Hobbs Mix & Go.

Dynia jest bogata w B-karoten, zawiera sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, a do tego jest niskokaloryczna :) Dynia działa odkwaszająco i wzmacnia układ odpornościowy.

koktajl z dyni z mlekiem kokosowym i bananemSkładniki (na 2 duże porcje):

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250g świeżej dyni, obranej ze skóry
  • 1/2 banana
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie sok z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i banana pokrój na kawałki.
  2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na aksamitny koktajl.
  3. Koktajl z dyni podawaj zaraz po przyrządzeniu.

 

koktajl z dyni z mlekiem kokosowym i bananem

koktajl z dyni z mlekiem kokosowym i bananem

koktajl z dyni z mlekiem kokosowym i bananem


NapojePrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected