Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę. Na lżejszy, czyli zwyczajny, dość jest pół funta. (…) Można także włożyć w rosół dróbka od kaczki lub kury, co bardzo podnosi smak rosołu. To rady Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Jej książkę 365 obiadów sprzedano w 130 tysiącach egzemplarzy. Była kulinarną celebrytyką, w czasach, gdy słowo to nie istniało.  Dzięki  przepisom trafiła do encyklopedii. Ja  trafiam na Jej słowa i czerpię z nich z zachwytem. Skoro mówi o drobiu w rosole to ufam i daję kaczki sporo. Taki bulion  ma  smak delikatniejszy od wołowego, a bardziej wytrwany niż z kurczaka.  I kolor piękny. Złoty niemalże. Mieni się jesiennie i smakuje wybornie.

rosół z kaczki

Tymianek i czerwony pieprz są moją wariacją. Zgrały się z kaczką dość dobrze, rosół jest klarowny i aromatyczny. Pachnie ziołami i skutecznie walczy z pierwszym jesiennym przeziębieniem. Bulion można zamrozić i wykorzystać jako bazę do sosu.   Rosół to jedna z najłatwiejszych zup. Gotuje się przecież sam. Trzeba dać mu jedynie czas i nie przeszkadzać w „pyrkaniu”.

rosół z kaczki

Składniki:

  • skrzydełka, wątróbka, serce i żołądki kaczki
  • pęczek tymianku
  • 2 pietruszki korzeń
  • 2 marchewki
  • seler mały
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści białej kapusty
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru

Kaczkę oczyścić, zalać zimną wodą i wstawić garnek na kuchenkę, Gotować na małym ogniu. Cebulę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika   zapiekać 15-20 minut do zarumieniania. W takiej postaci dodać ją po niecałej godzinie do zupy. Potem wrzucić pozostałe warzywa. Z włoszczyzną rosół trzeba gotować kolejną godzinę. Po tym czasie wrzucić pieprz, sól, ziarna kolendry i tymianek. Gotować jeszcze pół godziny, tak, by rosół „pyrkał”. Gdy  nabierze złotego koloru  przecedzić przez sitko i dodać świeży imbir. Podawać z tymiankiem.

rosół z kaczki

 


PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response