
ChcÄ…c mieć rosół tÄ™gi, trzeba liczyć funt miÄ™sa na osobÄ™. Na lżejszy, czyli zwyczajny, dość jest pół funta. (…) Można także wÅ‚ożyć w rosół dróbka od kaczki lub kury, co bardzo podnosi smak rosoÅ‚u. To rady Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Jej książkÄ™ 365 obiadów sprzedano w 130 tysiÄ…cach egzemplarzy. ByÅ‚a kulinarnÄ… celebrytykÄ…, w czasach, gdy sÅ‚owo to nie istniaÅ‚o. DziÄ™ki przepisom trafiÅ‚a do encyklopedii. Ja trafiam na Jej sÅ‚owa i czerpiÄ™ z nich z zachwytem. Skoro mówi o drobiu w rosole to ufam i dajÄ™ kaczki sporo. Taki bulion ma  smak delikatniejszy od woÅ‚owego, a bardziej wytrwany niż z kurczaka. I kolor piÄ™kny. ZÅ‚oty niemalże. Mieni siÄ™ jesiennie i smakuje wybornie.
Tymianek i czerwony pieprz sÄ… mojÄ… wariacjÄ…. ZgraÅ‚y siÄ™ z kaczkÄ… dość dobrze, rosół jest klarowny i aromatyczny. Pachnie zioÅ‚ami i skutecznie walczy z pierwszym jesiennym przeziÄ™bieniem. Bulion można zamrozić i wykorzystać jako bazÄ™ do sosu. Rosół to jedna z najÅ‚atwiejszych zup. Gotuje siÄ™ przecież sam. Trzeba dać mu jedynie czas i nie przeszkadzać w „pyrkaniu”.
Składniki:
- skrzydełka, wątróbka, serce i żołądki kaczki
- pęczek tymianku
- 2 pietruszki korzeń
- 2 marchewki
- seler mały
- cebula
- 2 zÄ…bki czosnku
- kilka liści białej kapusty
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- pół łyżeczki świeżo startego imbiru
KaczkÄ™ oczyÅ›cić, zalać zimnÄ… wodÄ… i wstawić garnek na kuchenkÄ™, Gotować na maÅ‚ym ogniu. CebulÄ™ wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika zapiekać 15-20 minut do zarumieniania. W takiej postaci dodać jÄ… po niecaÅ‚ej godzinie do zupy. Potem wrzucić pozostaÅ‚e warzywa. Z wÅ‚oszczyznÄ… rosół trzeba gotować kolejnÄ… godzinÄ™. Po tym czasie wrzucić pieprz, sól, ziarna kolendry i tymianek. Gotować jeszcze pół godziny, tak, by rosół „pyrkaÅ‚”. Gdy nabierze zÅ‚otego koloru  przecedzić przez sitko i dodać Å›wieży imbir. Podawać z tymiankiem.
1 Response
Dominika says:
Jeszcze nigdy nie robiłam rosołu z kaczki i chyba będę musiała spróbować, bo przepis zapowiada się fantastycznie. Już nie mogę się doczekać:)