Lojalnie i uprzejmie zapowiadam, że w najbliższym blogowym menu rządzić będą tarty. W wersji słodkiej i słonej. Wszystkie oczywiście godne polecenia, bo każda z nich wyjątkowa. Ta powtarzalność w mojej kuchni pojawia się co jakiś czas i bywa nie do odparcia. Albo namiętnie gotuję zupy, do znudzenia robię pasty i piekę bezy, a teraz zagniatam kruche ciasto. Wypełniam je rozmaitym nadzieniem i tu kreatywności mi nie brakuje:)

tarta z gruszkami i żurawiną

Dziś częstuję tartą z gruszkami. Taką bez wysiłku, bo pokroić gruszki, wymieszać z cynamonem i żurawiną, żadna sztuka. Wierzch wzbogacony kruszonką, a w wersji luksusowej po wystudzeniu udekorowany bitą śmietaną. Tarta z gruszkami  żurawiną robi wrażenie i zaraz po wyjęciu z piekarnika i mocno schłodzona. W zasadzie nawet nie wiem, kiedy większe:)

tarta z gruszkami i żurawiną

Składniki

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 110 g masła
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • trochę wody

 

Mąkę przesiać i zagnieść szybko z masłem. Dodać żółtko, śmietanę i cukier i ponownie wyrobić ciasto. Jeśli nie będzie zwarte i miękkie, dodać nieco wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Potem rozwałkować lub rękoma rozgnieść ciasto do formy. Ciasto  ponakłuwać widelcem albo na wierzchu położyć papier do pieczenia i ziarna ryżu lub fasoli dla obciążenia.  Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i zapiekać jeszcze 5 minut.

Nadzienie:

  • 4 duże gruszki
  • pół szklanki żurawiny suszonej
  • 2 łyzki cukru brązowego
  • łyżka cynamonu
  • białko

kruszonka:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka cukru

opcjonalnie śmietana 30% do ubicia

Gruszki umyć i pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cukrem, cynamonem i żurawiną. Ostudzony spód tarty wysmarować białkiem. Wyłożyć na tartę gruszki, a je posypać  kruszonka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 minut. PO upieczeniu można posypać cukrem pudrem albo udekorować bitą śmietaną.

tarta z gruszkami

Bitą śmietaną można dekorować dopiero, gdy tarta będzie zimna.

tarta z gruszkami


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response