W warszawskim Pałacu Kultury trwa festiwal czekolady. Nie udało mi się tam dotrzeć, choroba skutecznie popsuła słodkie plany:( Postanowiłam poświętować sobie w domu. Z szafki wyjęłam twardą tabliczkę o 75% zawartości kakao, połamałam ją z przyjemnością i ogrzałam ciepłem kuchenki. Żeby to była prawdziwa uczta, w szklankach pojawiły się mrożone maliny, skąpane w słodkim amaretto. Likier owocom dodał wyrazu, a mnie sił do walki z przeziębieniem:) Czekolada naprawdę ma uzdrawiającą moc!

czekolada z malinamiKwintesencją tego deseru jest konflikt. Czekolada musi być gorąca, taka, która szczypie w język. Maliny prosto z zamrażarki, bez niepotrzebnego ocieplania. Różnica temperatur zaciera się powoli, z każdą kolejną łyżeczka oferując inne doznanie. Można się od niego uzależnić:)

czekolada z malinami

Ja użyłam gorzkiej czekolady, bez cukru. Jednak jeśli tak wytrwany smak nie sprawia Wam przyjemności, możecie wykorzystać mleczną tabliczkę. Spragnionym ekstremalnych słodkich doznań polecam białą czekoladę. Maliny ją lubią, choć w tym połączeniu będzie to zupełnie inny deser:)

Składniki:

na 4 małe filiżanki

  • 100 g gorzkiej czekolady, polecam co najmniej 60-70% zawartoÅ›ci kakao
  • poÅ‚ szklanki mrożonych malin – do kupienia w wiÄ™kszoÅ›ci marketów spożywczych
  • 250 ml Å›mietany 30%
  • szklanka mleka
  • 2 Å‚yżeczki pokrojonych migdałów
  • 50 ml likieru amaretto

CzekoladÄ™ poÅ‚amać na kawaÅ‚ki. WÅ‚ożyć do garnka, zalać mlekiem i poÅ‚owÄ… Å›mietany. PozostaÅ‚Ä… Å›mietanÄ™ ubić – odstawić na chwilÄ™ w chÅ‚odne miejsce. MasÄ™ czekoladowo – mlecznÄ… podgrzewać ma maÅ‚ym ogniu, caÅ‚y czas delikatnie mieszajÄ…c, by czekolada dobrze siÄ™ rozpuÅ›ciÅ‚a i poÅ‚Ä…czyÅ‚a z mlekiem i Å›mietanÄ…. Dodać poÅ‚owÄ™ amaretto. Wymieszać. Gdy czekolada bÄ™dzie pÅ‚ynna, zestawić z ognia. Maliny uÅ‚ożyć na dnie filiżanek/ szklanek. Do każdej porcji dodać Å‚yżeczkÄ™ pozostaÅ‚ego likieru i odrobinÄ™ migdałów. Na maliny wylać gorÄ…cÄ…, pÅ‚ynnÄ… czekoladÄ™. Udekorować bitÄ… Å›mietanÄ… i pozostaÅ‚ymi migdaÅ‚ami.

czekolada z malinami

Deser trzeba przygotować tuż przed podaniem.

czekolada z malinami


DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze