Korzenny syrop dyniowo-jabłkowy do kawy

Syrop dyniowo-jabłkowy do kawy za pierwszym razem powstał na drodze kulinarnego eksperymentu ;) Został mi bowiem mus z korzennego deseru z tapioki, do którego dolałam wody, dosłodziłam i wlałam do kawy :) Tak mi zasmakował, że odtworzyłam ponownie ten smak :)

Korzenny syrop dyniowo-jabłkowy do kawy

Do zrobienia syropu z dyni użyłam dynię chestnut (dawna japońska odmiana). Ma ona delikatnie orzechowy posmak i pomarańczowy miąższ. Zamiast niej możecie użyć dyni piżmowej.

Na zdjęciu: dynia chestnut (zielona), pośrodku piżmowa, z tyłu dynia bananowa :)

Korzenny syrop dyniowo-jabłkowy do kawy

Składniki (na 0,5 litra syropu):

  • 1 szklanka pokrojonej dyni
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub ksylitolu lub cukru trzcinowego)
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika (lub mieszanki cynamonu, kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obierz pokrój w ćwiartki (usuń gniazdo nasienne), a następnie w kawałki)
  2. Do garnka daj pokrojoną dynię, pokrojone jabłko, zalej wodą, dodaj przyprawy i zagotuj.
  3. Gotuj, aż dynia z jabłkiem będą miękkie.
  4. Całość zmiksuj blenderem i dosłodź do smaku syropem z agawy (ma być słodkie, bo to syrop :)) Do przygotowania syropu użyłam zupowaru Russell Hobbs, czyli wrzuciłam wszystkie składniki i nacisnęłam program „gładka zupa” ;)
  5. Gotowy syrop przechowuj w lodówce i używaj jako dodatek do kawy.

Korzenny syrop dyniowo-jabłkowy do kawy

Dyniowa kawa latte (Pumpkin spice latte)


NapojePrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze