Syrop dyniowo-jabłkowy do kawy za pierwszym razem powstał na drodze kulinarnego eksperymentu ;) Został mi bowiem mus z korzennego deseru z tapioki, do którego dolałam wody, dosłodziłam i wlałam do kawy :) Tak mi zasmakował, że odtworzyłam ponownie ten smak :)
Do zrobienia syropu z dyni użyłam dynię chestnut (dawna japońska odmiana). Ma ona delikatnie orzechowy posmak i pomarańczowy miąższ. Zamiast niej możecie użyć dyni piżmowej.
Na zdjęciu: dynia chestnut (zielona), pośrodku piżmowa, z tyłu dynia bananowa :)
Składniki (na 0,5 litra syropu):
- 1 szklanka pokrojonej dyni
- 1 jabłko
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki syropu z agawy (lub ksylitolu lub cukru trzcinowego)
- pół łyżeczki przyprawy do piernika (lub mieszanki cynamonu, kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej)
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz pokrój w ćwiartki (usuń gniazdo nasienne), a następnie w kawałki)
- Do garnka daj pokrojoną dynię, pokrojone jabłko, zalej wodą, dodaj przyprawy i zagotuj.
- Gotuj, aż dynia z jabłkiem będą miękkie.
- Całość zmiksuj blenderem i dosłodź do smaku syropem z agawy (ma być słodkie, bo to syrop :)) Do przygotowania syropu użyłam zupowaru Russell Hobbs, czyli wrzuciłam wszystkie składniki i nacisnęłam program „gładka zupa” ;)
- Gotowy syrop przechowuj w lodówce i używaj jako dodatek do kawy.
3 komentarze
Karolina says:
Kolejny raz znajduję na blogu miłą niespodziankę. Na pewno spróbouję zrobić taki syrop i nieco urozmaicić moją codzienną kawę.
foodmania says:
stonowiłby też super dodatek do koktajli!
gin says:
Podoba mi się :) Namiętnie piję kawę z syropem dyniowym, na taką też bym się skusiła :)